StoryEditor

Odstúpil ďalší kandidát

05.10.2005, 00:00

Pred dvoma týždňami sa vzdal kandidatúry na prezidentský post predstaviteľ ľavice Wlodzimierz Cimoszewicz. Včera rezignoval z prezidentského boja ďalší kandidát Maciej Gertych, ktorého do najvyššej ústavnej funkcie navrhovala nacionalistická Liga poľských rodín (LPR). Kandidát, ktorému prieskumy verejnej mienky predpovedali zisk asi dvoch percent hlasov, vyzval súčasne aj ďalších kolegov -- uchádzačov bez reálnej šance na volebný úspech, aby nasledovali jeho príklad a umožnili tak voličom prípadne rozhodnúť o budúcej hlave štátu už v nedeľňajšom prvom kole.
Pre úspech v I. kole hlasovania potrebuje víťaz získať absolútnu väčšinu hlasov. Ak sa to nepodarí nikomu, dvaja kandidáti s najvyšším percentuálnym ziskom hlasov postúpia do rozhodujúceho II. kola, ktoré sa uskutoční 23. októbra a v ktorom postačí na zvolenie za prezidenta obyčajná väčšina hlasov.
Predpokladá sa, že prezidentské voľby budú duelom dvoch predstaviteľov -- kandidáta strany Právo a spravodlivosť Lech Kaczinski a strany Občianska platforma (PO) Donald Tusk. Ich šance päť dní pred voľbami sú takmer vyrovnané. Podľa posledných prieskumov agentúry PBS vedie Tusk nad Kaczinským 37 ku 33 percent. Pred týždňom bol tento náskok výraznejší. Vtedy by za Tuska hlasovalo 40 percent opýtaných a za Kaczinského 32 percent potenciálnych voličov.
Za nimi nasleduje predseda populistickej strany Sebaobrana Andrzej Lepper so 14 percentami preferencií a šéf Zväzu demokratickej ľavice (SLD) Marek Borowski, ktorému by odovzdalo hlas deväť percent

Vývoj preferencií podľa agentúr PBS a OPOB (v %)
Meno (strana) 3. 10. 26. 9.
Donald Tusk (Občianska platforma) 37/40 40/41
Lech Kaczynski (Právo a spravodlivosť) 33/33 32/32
Andrzej Lepper (Sebaobrana) 12/14 14/11
Marek Borowski (SLD) 9/9 9/10
Jaroslaw Kalinowski (Poľská ľudová strana) 2/2 2/3
Henryka Bochniarzová (Demokratická strana) 2/1 0/0

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
13. máj 2024 03:37