StoryEditor

Nemeckí sociálni demokrati menia predsedu

11.04.2006, 00:00

Matthias Platzeck rezignoval kvôli zdravotným problémom na post predsedu Sociálnodemokratickej strany Nemecka (SPD). "Bolo to najťažšie rozhodnutie v mojom živote," povedal Platzeck, keď vypočul rady lekárov, ktorí mu odporúčali vzdať sa funkcie. Za dočasného predsedu a kandidáta na tento post na májovom straníckom zhromaždení zvolilo prezídium strany ministerského predsedu Porýnia-Falcka, Kurta Becka.
Platzeck vo funkcii predsedu SPD nevydržal ani päť mesiacov. Sociálni demokrati si v máji budú voliť už štvrtého predsedu za posledné dva roky. Aj to je znakom krízy, v ktorej sa nachádzajú. Po posledných voľbách neumožnil výsledok vytvoriť vládu ani SPD, ani Kresťanskodemokratickej a Kresťanskosociálnej únii (CDU/CSU), a tak sa odvekí rivali museli spojiť a vytvoriť veľkú koalíciu. Práve Matthias Platzeck bol zástancom spolupráce medzi veľkými stranami a všeobecne je považovaný za centristického politika a realistu. Zdravotné problémy ho však donútili odstúpiť z funkcie. Na začiatku januára utrpel poruchu sluchu, varovania lekárov však nebral vážne. Vo februári ale prišlo zlyhanie obehového systému a koncom marca ďalšia porucha sluchu. Poslúchnuť rady lekárov a odstúpiť bolo preto preňho "jediným rozumným riešením". Za svojho nástupcu odporučil Platzeck podľa očakávania svojho prvého zástupcu Becka, s ktorým úzko spolupracoval.
Beck sa v marcových krajinských voľbách postaral o veľký úspech sociálnych demokratov, keď získal v Porýnií-Falcku absolútnu väčšinu. Populárny a všeobecne rešpektovaný Beck je teraz nádejou pre sociálnych demokratov, že strane dá novú tvár. Z veľkej koalície doteraz ťažia kresťanskí demokrati a SPD berú tradičné témy ako sociálna spravodlivosť. "Byť blízko ľuďom" je Beckovo motto, a právo to ho urobilo populárnym. Nový predseda sa hlási k svojim robotníckym koreňom, je vyučeným elektromechanikom a veľkým fanúšikom futbalového klubu 1. FC Kaiserslautern. "Pre fungovanie nášho každodenného života je upratovačka tak isto dôležitá ako riaditeľ a opatrovateľ tak dôležitý ako primár," tvrdí Beck. Problémy sa snaží riešiť dialógom s občanmi, dodnes žije v rodnej obci, kde si vždy vypočuje problémy spoluobčanov.
Očakávané zvolenie Becka za predsedu SPD by nemalo veľa zmeniť na situácii vo veľkej koalícii. Beck je tiež zástancom spolupráce s CDU/CSU a chce pokračovať v Platzeckovej práci. Aj podľa kancelárky Angely Merkelovej bude práca veľkej koalície za predsedu Becka "pokračovať úspešne a bez zmien".

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. apríl 2024 02:47