StoryEditor

Poľskí "tajní" opúšťajú cirkev

08.01.2007, 23:00
Rezignácie z radov poľských duchovných pre svoju minulosť pokračujú. Po tom, čo sa v nedeľu vzdal svojho postu varšavský arcibiskup Stanislaw Wielgus, urobil tak včera farár katedrály krakovského hradu Wawel Janusz Bielański.

Rezignácie z radov poľských duchovných pre svoju minulosť pokračujú. Po tom, čo sa v nedeľu vzdal svojho postu varšavský arcibiskup Stanislaw Wielgus, urobil tak včera farár katedrály krakovského hradu Wawel Janusz Bielański. Dôvodom je podozrenie zo spolupráce s bývalou komunistickou tajnou políciou. Jeho odstúpenie prijal krakovský kardinál Stanislav Dziwisz.
Bielańskeho zo spolupráce s komunistickou tajnou políciou obvinili už minulý rok vo februári médiá. Týždenník Newsweek vo svojej poľskej mutácii teraz tvrdí, že zástupcovia tajnej služby nútili v minulosti k spolupráci kaplánov z Dziwiszovho okolia. Dziwisz bol najbližším spolupracovníkom Jána Pavla II., o ktorom chcela tajná služba vedieť úplne všetko. Za spoluprácu s tajnými mal Bielański prijímať drobné darčeky, napríklad fľašku koňaku alebo kávu. Kontakty s tajnou políciou ukončil v roku 1989.
Rezignovanie arcibiskupa Wielgusa prinieslo vlnu debát o lustrácii v cirkvi. Podľa posledných prieskumov verejnej mienky si polovica Poliakov myslí, že by mali preveriť všetkých duchovných. Len 16 percent sa domnieva, že by tým mali prejsť len kardináli a arcibiskupi. Poľská tlač zhodnotila jeho krok ako "zabránenie hanby poľskej cirkvi". O jeho odstúpení rozhodol podľa novín Zycie Warszawy telefonický rozhovor medzi prezidentom Lechom Kaczyńským a pápežom Benediktom XVI.
Cirkev doteraz preverovania duchovných odmietala. Archív Inštitútu národnej pamäti, ktorý informácie o spolupracovníkoch tajnej polície zhromažďuje, však bude od marca prístupný aj pre novinárov. Mnohí preto predpokladajú, že rezignácie cirkevných hodnostárov pre niekdajšiu spoluprácu s tajnou službou by tak mohli pribúdať.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 18:42