StoryEditor

Topolánek môže byť premiérom bez väčšiny

15.06.2006, 00:00

Český prezident Václav Klaus je pripravený vymenovať predsedu občianskych demokratov Mirka Topolánka za premiéra aj bez záruky väčšinovej podpory v parlamente. Klaus po stretnutí s Topolánkom vyhlásil, že už nevyžaduje písomný záväzok, aby vznikajúca vláda mala podporu 101 hlasov v Poslaneckej snemovni. "Neviem, ako by mohla mať ČSSD nárok na to, aby niečo také odo mňa chcela," uviedol Klaus. Český prezident vraj rozumie, že v prvej fáze rokovaní sa musí víťaz volieb dohodnúť so stranami, s ktorými chce vytvoriť vládu.

Dohoda do prázdnin
Topolánek dostal minulý týždeň od prezidenta poverenie viesť rokovania o novej vláde. Po stretnutí s prezidentom oznámil, že najprv uzavrie koaličnú dohodu s ľudovcami a so zelenými, a potom požiada ČSSD o podporu v parlamente. "Opačný postup by som považoval za nelogický," uviedol Topolánek. Predseda ODS chce ale obnoviť vyjednávania s predsedom ČSSD Jiřím Paroubkom.
Topolánek zároveň po mnohých schôdzkach vyjednávačov ODS, KDÚ-ČSL a Strany zelených oznámil, že strany podpíšu koaličnú dohodu ešte pred prvým zasadaním parlamentu. Poslanci by sa mali zísť 27. júna.

Odmietaví sociálni demokrati
Dokopy majú občianski demokrati, ľudovci a zelení len presnú polovicu z 200 poslancov a stále nie je jasné, ako si chcú zabezpečiť väčšinu. Topolánek stále dúfa, že presvedčí ČSSD, aby tolerovala novú vládu, tá však tento scenár odmieta. "Samozrejme, ja vidím priestor na dohodu a toleranciu vlády," vyhlásil. Nevie síce, aká bude cena za ústupok ČSSD a či sa to podarí, považuje ale za svoju povinnosť sa o to pokúsiť.
Podľa podpredsedu ČSSD Bohuslava Sobotku je Klausovo vyhlásenie, že nepožaduje záruku podpory 101 poslancov pre vládu, za veľkú zmenu Klausovho postoja. Zopakoval, že sociálni demokrati kabinet ODS, ľudovcov a zelených nepodporia. Sobotka však vidí priestor na dohodu pri obsadení vedenia dolnej komory parlamentu ešte pred prvým zasadnutím, chýba mu ale ústretovosť ODS. Sociálni demokrati chcú získať funkciu predsedu snemovne.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 01:38