StoryEditor

Čína kupuje zbrane v Rusku a Izraeli

Vysoký predstaviteľ EÚ pre spoločnú zahraničnú a bezpečnostnú politiku Javier Solana včera vyzval na skoré zrušenie európskeho zbrojného embarga proti Číne. Podľa neho totiž Peking robí pokrok v otázke ľudských práv. Embargo je v platnosti od roku 1989, keď komunisti potlačili študentské demonštrácie. Minulý rok Brusel vyhlásil, že ho plánuje zrušiť k júnu, čo však narazilo na veľký odpor Washingtonu. Z Londýna medzitým prišla správa, že Veľká Británia podľa všetkého predbežne nebude súhlasiť s uvoľnením embarga. Jedným z dôvodov je nový čínsky zákon, prostredníctvom ktorého pekinská vláda Taiwanu hrozí použitím vojenskej sily. Okrem toho sa zvýšil aj tlak USA na Európanov.
Ak by však zostalo v platnosti, pre európske podnikateľské kruhy by sa veľa nezmenilo. Odborníci sú zajedno v tom, že Čína si potrebnú výzbroj dokázala vždy zadovážiť aj tak. A okľukou cez Izrael sa vraj dostáva aj k americkej zbrojnej technológii. "Bola a je to háklivá téma vo vzťahoch medzi Tel Avivom a Washingtonom," tvrdí Eberhard Sandschneider, riaditeľ Nemeckej spoločnosti pre zahraničnú politiku. Na delikátnych vzťahoch Izraela a Číny sa však nezmenilo zatiaľ nič. Ostatne, vývoz zbraní je pre Izrael ekonomicky dôležitým a lukratívnym odvetvím.
S počtom 2,5 milióna vojakov je čínska armáda najväčšia na svete. Jej výzbroj jej však zastaraná a výcvik vojakov nedostatočný. Pekinské politické vedenie spozornelo po vojne v Perzskom zálive v roku 1991. V tomto roku sa má počet príslušníkov armády znížiť o dvestotisíc mužov, ale vojenský rozpočet vzrastie o 12,6 percenta na 30 mld. dolárov. Niektorí pozorovatelia sa domnievajú, že skutočný vojenský rozpočet je minimálne dvojnásobný. Podľa štokholmského ústavu SIPRI je Čína najväčším dovozcom zbraní v celosvetovom rozsahu. Hodnota importu dosahuje 11,8 mld. dolárov.
Najviac dovezených zbraní pochádza z Ruska. Ide najmä o vrtuľníky, krížniky, stíhačky a ponorky. Diskusie o tom, či je vhodné vyzbrojovať potenciálneho protivníka, však prebiehajú i v samotnej Moskve. Preto už Rusko odmietlo predaj niektorých moderných typov lietadiel. Izrael je druhým najvýznamnejším dodávateľom zbraní do ČĽR. Tel Aviv Pekingu predáva predovšetkým prístroje s modernou technológiou a menšie zbraňové systémy. (hn/gaf)

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 06:56