Reuters
StoryEditor

Český rezort zdravotníctva zlikviduje ďalšie desaťtisíce vakcín od AstraZenecy

30.10.2021, 16:45
Autor:
TASRTASR
Väčšinu z uvedených vakcín však český rezort zdravotníctva nemôže dohľadať. Podľa ministerstva je možné, že očkovacie látky sa nachádzajú v jednotlivých krajoch, v evidencii ich ale nemôže nájsť.

Ministerstvo zdravotníctva v Česku sa rozhodlo spáliť ďalšie desiatky tisíc proticovidových vakcín od spoločnosti AstraZeneca, ktorým na konci októbra končí dátum spotreby. Vyplýva to zo zistení stanice Rádiožurnál Českého rozhlasu (ČRo), ktorý o tom informoval v sobotu na svojom webe.

Väčšinu z uvedených vakcín však rezort zdravotníctva nemôže dohľadať. Podľa ministerstva je možné, že očkovacie látky sa nachádzajú v jednotlivých krajoch, v evidencii ich ale nemôže nájsť.

Dátum spotreby totiž skončí 55-tisíc dávkam vakcín od AstraZenecy. Rádiožurnál o tom informoval už v prvej polovici septembra a ministerstvo zdravotníctva toto číslo potvrdzuje. Odvtedy zdravotníci podľa údajov na webe rezortu podali zhruba tisíc dávok tejto vakcíny. Do spaľovní by tak malo zamieriť 54-tisíc dávok.

To však nesedí s údajmi ministerstva. "Vieme, že budeme likvidovať zhruba 21 tisíc dávok vakcíny od spoločnosti AstraZeneca. Budú po dátume expirácie a nie je možné ich ďalej použiť," potvrdil hovorca rezortu zdravotníctva Daniel Köppl s tým, že ďalších zhruba tisíc očkovacích látok ministerstvo zlikviduje, pretože ampulky sú nejakým spôsobom poškodené.

Ministerstvo však nevie, kde je zvyšných vyše 30-tisíc dávok, ktorým končí dátum spotreby. Pravdepodobne sa vraj môžu nachádzať napríklad v ordináciách praktických lekárov. V evidencii ich rezort však nemá, takže bez väčšieho auditu neexistujú presné informácie o tom, kde presne ich hľadať, uvádza ČRo.

Darovať vakcíny pred dátumom expirácie Česko však nemohlo. Ministerstvo zdravotníctva už skôr pre Radiožurnál uviedlo, že zákon "neumožňuje tieto vakcíny darovať, pretože v momente, keď sú vyňaté z kontrolovaného distribučného reťazca, počíta sa s tým, že budú použité".

Už v septembri v Česku zlikvidovali vyše 20-tisíc dávok vakcíny od AstraZenecy. Okrem vakcín od AstraZenecy ministerstvo zdravotníctva eviduje tiež 16.000 znehodnotených preparátov od spoločností Pfizer a BioNTech.

Podľa zverejnených údajov nebola doteraz zlikvidovaná žiadna vakcína od spoločnosti Moderna. Počty znehodnotených očkovacích látok od firmy Johnson&Johnson v prehľade na webe ministerstva chýbajú.

01 - Modified: 2024-04-24 10:55:28 - Feat.: - Title: Česká polícia rozbila gang falošných bankárov. Spáchali škody vo výške desiatok miliónov korún 02 - Modified: 2024-04-23 15:55:06 - Feat.: - Title: Česko oceňuje dohodu Arménska a Azerbajdžanu, nestabilita nahráva Rusku, tvrdí český minister Lipavský 03 - Modified: 2024-04-24 13:41:08 - Feat.: - Title: Čechov voláme bratia, no čo o nich naozaj vieme? Tento kvíz ukáže, ako dobre poznáte našich západných susedov 04 - Modified: 2024-04-23 10:54:00 - Feat.: - Title: Web ČTK napadli hackeri, vydali správy o zmarenom atentáte na Pellegriniho 05 - Modified: 2024-04-19 21:25:06 - Feat.: - Title: S kontrolami na hraniciach so Slovenskom zatiaľ nepočítame, môže sa to zmeniť, povedal český minister
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 06:04