StoryEditor

Bohatí oddlžia najchudobnejších

12.02.2006, 23:00

Ministri financií skupiny G8, ktorá združuje najbohatšie krajiny sveta a Rusko, minulú sobotu v Moskve privítali spôsob odpustenia dlhov 19 najchudobnejších štátov, ktorý navrhol Medzinárodný menový fond (MMF). Vyplynulo to z komuniké, ktoré schválili po rokovaní ministrov financií skupiny, ktorej tento rok predsedá Rusko.
"Vítame rozhodnutie Rady riaditeľov MMF spustiť mechanizmus 100-percentného odpustenia dlhovej záťaže pred medzinárodnými inštitúciami a odpísanie dlhov 19 krajinám od začiatku roku 2006," píše sa v dokumente.
Ministri financií krajín G8 vyzvali Medzinárodnú rozvojovú asociáciu a Africkú rozvojovú banku, aby čo najrýchlejšie dokončili kroky nevyhnutné na realizáciu tejto iniciatívy. Vlani sa krajiny G8 rozhodli, že chudobným štátom, väčšinou z Afriky, odpustia spolu 38 miliárd dolárov.
Ruský prezident Vladimir Putin na stretnutí s ministrami financií G8 v Kremli vyhlásil, že jeho krajina je pripravená vložiť do Medzinárodnej rozvojovej asociácie (IDA) až 587 miliónov dolárov na pokrytie jej dlhu. IDA je pobočkou Svetovej banky a poskytuje lacné pôžičky chudobným krajinám. Darcovia zhruba štyroch desiatok krajín minulý rok schválili, že na pokrytie nákladov asociácie poskytnú 38 miliárd dolárov. Peniaze môžu ísť aj Medzinárodnému menovému fondu a Africkej rozvojovej banke.
V dokumente sa ďalej zdôrazňuje, že zlepšená daňová situácia Ruska a dobré ekonomické ukazovatele umožňujú Moskve pripojiť sa v iniciatíve k ďalším krajinám skupiny. Ruský minister financií Alexej Kudrin nedávno oznámil, že dobrá ekonomická situácia dovolí Rusku odpustiť navyše ďalších 688 miliónov dolárov 16 chudobným krajinám. Šéf Svetovej banky Paul Wolfowitz v Moskve povedal, že ruský postoj zlepší situáciu chudobných štátov a upevní ruskú pozíciu ako svetového lídra.
Ministri financií G8 privítali aj fakt, že zlepšujúca sa ekonomická situácia v krajine umožňuje Rusku predčasne splatiť svoj vlastný dlh Parížskemu klubu veriteľov. Putin k tomu uviedol, že Rusko je pripravené predčasne splatiť necelých 12 miliárd dolárov. Veritelia potom môžu podľa ruského prezidenta svoje peniaze od Ruska použiť napríklad na zvýšenie svojich vkladov do IDA a tak kompenzovať odpisované dlhy najchudobnejších krajín. Rusko Parížskemu klubu k začiatku tohto roku dlhovalo 21 miliárd dolárov, vlani splatilo 15 miliárd. Predčasné splatenie dlhu znamená, že Ruská federácia ušetrí na úrokoch.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 14:16