StoryEditor

Pohodlie v kozme

02.10.2006, 00:00
Vesmírny turista si pohodlne leňoší v posteli. Nafukovací vankúš ho pridŕža, môže teda pokojne spať aj bez zemskej príťažlivosti.

Vesmírny turista si pohodlne leňoší v posteli. Nafukovací vankúš ho pridŕža, môže teda pokojne spať aj bez zemskej príťažlivosti. Jeden astronaut sa v sanitárnej bunke sprchuje vodnou parou, ďalší v telocvični posilňuje svoje svaly, ktoré v beztiažovom stave zvyčajne slabnú. Takýto komfort ešte v priebehu medzinárodných kozmických letov neexistuje. Ako tvrdia astronauti, práca v stiesnenom priestore nie je žiadny med.
To by sa však mohlo zmeniť. Študenti architektúry na technickej univerzite v nemeckom Darmstadte navrhli obytné moduly, ktoré majú astronautom i turistom pobyt v kozme spríjemniť. "Scenár komfortnej vesmírnej turistiky je síce vizionársky, ale realizovateľný. O tridsať rokov sa môže stať skutočnosťou," verí architekt Marc Flick. Spolu so študentom architektúry Paulom Gottom navrhli vesmírny byt "Versatile Tank" (Univerzálny kontajner).
Futuristický príbytok má podobu kolesa pre beztiažový stav s priemerom 7,2 metra. Je v ňom osem miestností vrátane telocvične, knižnice a kuchyne. Model možno vidieť na výstave Dobrodružstvá vesmírnych ciest v múzeu v Mannheime. Návštevníci by si mali vedieť predstaviť, že vo vesmírnom byte nebývajú sami. Pomalý pohyb kolesa má naznačiť beztiažový stav.
"Pre vesmírnych turistov je dôležité, aby žili rovnako ako astronauti. Túžia po zážitku, nie po luxusnom ubytovaní," tvrdí Markus Landgraf, analytik Európskeho strediska pre kozmické operácie (ESOC).
Študenti však vidia budúcnosť optimisticky. "Dnes je pri vesmírnych letoch s posádkou v popredí technická stránka veci, nie človek," hovorí Gotta. V budúcnosti však bude nepredstaviteľné, aby turisti pred galaktickým letom trénovali výdrž a fyzickú kondíciu tak ako astronauti. "Musia to mať pohodlnejšie a aj bez tréningu sa musia v beztiažovom stave cítiť dobre." A k tomu môže výrazne prispieť architektúra.
Predstavy komfortných vesmírnych lodí doteraz vždy stroskotali predovšetkým pre vysokú cenu. "Každý kilogram, ktorý je na palube navyše, stojí peniaze. Náklady na štart nosných rakiet totiž závratne narastajú," hovorí Landgraf. Preto si je istý, že komfortu sa budú musieť astronauti vzdať i v budúcnosti.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
01. máj 2024 18:16