StoryEditor

Chaos v Beslane možno spustili ruské jednotky

Rusko si 1. septembra pripomenie druhé výročie beslanskej tragédie, pri ktorej zahynulo vyše 300 ľudí. Vyšetrovanie prípadu sa blíži ku koncu. Štúdia vyšetrovacej komisie pod vedením poslanca Jurija Savalieva, ktorý je expertom na explózie a požiare, je v rozpore s oficiálnymi závermi úradov. Podľa nich výbuchy a streľba sa rozpútali potom, ako teroristi odpálili nálože v škole.

Chaotickú oslobodzovaciu akciu v severoosetskom Beslane na juhu Ruska pred dvoma rokmi údajne odštartovali ruské bezpečnostné sily. Vyšetrovacia komisia ruského parlamentu sa blíži k záveru, že smrť stoviek rukojemníkov má viac na svedomí streľba a granáty ruských špeciálnych síl ako bomby, ktoré nastražili teroristi. Pri vpáde bezpečnostných síl do školy a pri následnej sérii explózií prišlo o život 333 rukojemníkov, z toho vyše polovica boli deti.

Náročné vyšetrovanie
Teroristi obsadili v prvý deň školského roka 2004 beslanskú školu a zajali viac ako tisíc ľudí. Tri dni a dve noci ich držali násilím v telocvični bez vody a jedla. Štúdia vyšetrovacej komisie pod vedením poslanca Jurija Savalieva, ktorý je expertom na explózie a požiare, je v rozpore s oficiálnymi závermi úradov. Podľa nich výbuchy a streľba sa rozpútali potom, ako teroristi odpálili nálože v škole. Savaliev obviňuje ruské špeciálne služby, že sfušovali záchrannú akciu, počas ktorej strieľali zo samopalov, granátometov a tankov na miesta, kde boli rukojemníci. Operáciu prežil jediný terorista Nur-Paša Kulajev, ktorého odsúdili na doživotné väzenie.
Savaliev v správe nezávislého vyšetrovania zverejnenej na webovej stránke pod názvom Pravda o Beslane tvrdí, že vyše sto ľudí zahynulo po tom, čo ich teroristi nahnali z horiacej telocvične do južného krídla školy, ktoré následne ostreľovali federálne bezpečnostné sily. "Celkový počet zajatých ľudí, ktorí zahynuli v južnom krídle, odhadujeme na 106 až 110," uvádza v správe Savaliev.

Savaliev kontra prokuratúra
Štúdia poslanca Savalieva ostro kontrastuje s tvrdením prokuratúry. Tá tvrdí, že záchranné tímy nasadili ťažké zbrane až po evakuácii tých rukojemníkov zo školy, ktorí boli stále nažive. Savalievova správa, ktorá sa opiera najmä o výpovede očitých svedkov a ďalšie dôkazy, úplne vyvracia kľúčové tvrdenie vyšetrovateľov, že telocvičňu vyhodili do vzduchu teroristi. Takisto sa v nej uvádza, že úrady, ktoré riadili záchrannú operáciu, vyčkávali dlhšie ako dve hodiny, než nariadili uhasiť požiar v školskej telocvični, kde mnohí rukojemníci uviazli alebo zhoreli zaživa.
Savaliev je členom oficiálnej parlamentnej komisie, ktorá vyšetruje beslanskú tragédiu. Odmietol jednoznačne ukázať prstom na vinníka tragédie s tým, že nechce svoju správu "spolitizovať". Vyzval zároveň prokuratúru, aby sa zaoberala jeho zisteniami a dôkladne ich preverila. Parlamentná komisia, ktorá má svoju záverečnú správu zverejniť v septembri, sa doteraz zhodovala s prokuratúrou v tom, že kým boli rukojemníci v škole, žiadne väčšie zbrane špeciálne jednotky nepoužili.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 00:22