StoryEditor

Červená pre čierne slovo

01.03.2007, 23:00
Kozmopolitný New York urobil ďalší krok k odstráneniu rasovej diskriminácie. Mestská rada v stredu jednohlasne vyzvala ľudí v meste, aby prestali používať slovo neger na adresu spoluobčanov tmavej pleti.

Kozmopolitný New York urobil ďalší krok k odstráneniu rasovej diskriminácie. Mestská rada v stredu jednohlasne vyzvala ľudí v meste, aby prestali používať slovo neger na adresu spoluobčanov tmavej pleti. Reagovala tak na množiace sa prípady verbálnych útokov na čiernych obyvateľov. Jeden z posledných škandálov tohto druhu zažilo mesto v novembri minulého roka, keď sa obľúbený komik Michael Richards obrátil pri jednom skeči na diváka v prvom rade. "On je neger!", povedal Richards a vyvolal tým vlnu smiechu v publiku. Divák sa cítil dotknutý a komika zažaloval. Hoci sa Richards za svoje vyjadrenie verejne ospravedlnil v Nočnej šou Davida Lettermana, rozpútal diskusiu o používaní hanlivých výrazov na adresu príslušníkov menšinových komunít.
Mesto tolerancie
Rozhodnutie mestskej rady v New Yorku nemá žiadnu právnu záväznosť, ide skôr o akési symbolické moratórium. Pozoruhodné pritom je, že výzva je čiastočne namierená aj do radov černošskej mládeže, ktorá toto slovo čoraz častejšie používa. Výrazom neger (nigger) sa neraz hemžia texty amerických raperov. Tí sa však obhajujú, že ak černoch povie černochovi neger, vyjadruje mu tým náklonnosť a spolupatričnosť. Ak mu to však povie beloch, obvykle ho tým chce ponížiť. Známy slovenský fotograf Tibor Huszár, ktorý v New Yorku niekoľko rokov žil a pracoval, si myslí, že takéto výrazy v uliciach Veľkého jablka jednoducho neplatia. "Ľudia, ktorí bývajú v New Yorku, sú odsúdení spolu žiť. Musia sa navzájom tolerovať, nič iné im nezostáva. Tolerancia je jediný spôsob existencie, pretože sú odkázaní jeden na druhého," povedal pre HN Huszár, autor knihy New York - mesto tolerancie.
Rasista Mark Twain?
Slovo neger nemalo v minulosti vždy pejoratívny význam. Známy americký spisovateľ 19. storočia Mark Twain doslova prešpikoval týmto výrazom svoje legendárne Dobrodružstvá Toma Sawyera. Aj preto sa v niektorých štátoch USA dodnes búria černošské organizácie proti vydaniu tejto knihy, ktorá v mnohých krajinách sveta patrí medzi povinnú literatúru. Prišli však 60. roky minulého storočia a s nimi Martin Luther King, vodca hnutia za zrovnoprávnenie čiernych obyvateľov. Na formálnej úrovni sa začalo černochom hovoriť Afroameričania a termín neger sa postupne stal nežiaducim. Ľudia sa mu začali vyhýbať a nahradili ho výrazom "N-word", prípadne v písomnej forme n*gg*r.
Jedným z lídrov hnutia za zrovnoprávnenie černochov bol i kultový hudobník James Brown. Jeho hit Say It Loud (I´m Black And I´m Proud) sa stal symbolom čiernych obyvateľov a ich boja za ľudské práva. Skladbu zahral aj na inaugurácii prezidenta Richarda Nixona v roku 1969. "Vždy stál pri nás, obyčajných ľuďoch. James Brown vymazal z nášho slovníka slovo neger. Prinútil nás tvrdo a pekne nahlas povedať, že sme čierni a patrične na to hrdí," povedal na Brownovom pohrebe koncom minulého roka známy bojovník za práva černochov, reverend Al Sharpton.

01 - Modified: 2003-04-29 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Američania strieľali do davu 02 - Modified: 2003-04-29 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Šešelj vraj nabádal na vraždu premiéra
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 14:21