StoryEditor

Menšinová vláda na obzore

30.05.2006, 00:00

Politológ Bohumil Doležal pre HN

Kto podľa vás urobil v televíznych súbojoch šéfa ODS Mirka Topolánka a premiéra Jiřího Paroubka na voličov lepší dojem?
- Mám dojem, že pán Topolánek bol zo začiatku agresivitou a útočnosťou pána Paroubka zaskočený a pokúšal sa odplácať, čo bolo veľmi nešťastné. Nepôsobil veľmi dôveryhodne. Zdá sa mi však, že sa z toho poučil a posledný nedeľňajší duel už preňho dopadol lepšie.
Myslíte si, že za výsledkami najnovšieho prieskumu, podľa ktorého by voľby vyhrala ČSSD, je medializovaná facka ministrovi Rathovi alebo niečo iné?
- Neverím veľmi tomu, že je za tým facka. Pri tej facke nešlo o politickú záležitosť a podľa mňa si ju pán doktor Rath zaslúžil. Verejnosť je v názore na túto udalosť rozdelená a neverím, že by to ovplyvnilo výsledok volieb. Skôr sa mi zdá, že na verejnosť mala vplyv bezradnosť predsedu ODS, ktorému sa tento dojem podarilo do určitej miery zmazať len nedávno. V každom prípade boli zverejnené dva prieskumy. Factum Invenio predpovedá mierny náskok ČSSD, a táto agentúra dokázala predpovedať výsledok posledných volieb najpresnejšie. Prieskum agentúry CNC však predpovedá úplne opačný výsledok. Svedčí to o tom, že prieskumy agentúr sa nedajú brať úplne vážne.
Majú KDU-ČSL a Zelení vstup do parlamentu už istý, alebo sa môže stať, že neprekročia potrebnú hranicu?
- Pokiaľ ide o KDU-ČSL, nepredpokladám, že by sa do parlamentu nedostala, pretože je etablovanou stranou. Myslím si však, že to bude s odretými ušami. Pokiaľ ide o Zelených, vyzerá to tak, že sa do parlamentu dostanú. Čo však bude potom, to nikto nevie. Tá strana je nová a po vnútrostraníckom prevrate. Je otázka, či vydrží pokope, pretože sa ocitne pod obrovským tlakom. Nie je vylúčené, že sa stane jazýčkom na váhach, ktorý rozhodne o tom, ako bude vyzerať ďalšia česká vláda. Už teraz sa prejavujú určité odštiepenecké tendencie v strane. Predseda strany sa zaviazal, že nebude podporovať vládu, ktorú by podporovali aj komunisti, ale už sa v strane vytvára frakcia otvorenejšia Paroubkovej vízii menšinovej vlády s podporou komunistov.
Je teda pravdepodobné, že sa Zelení radšej priklonia k možnosti ostať v opozícii s ODS a KDU-ČSL, ako vytvoriť menšinovú vládu so sociálnymi demokratmi?
- Myslím si, že s tým vedenie strany viac-menej počíta. Podľa preferencií sú možné dve koalície - sociálni demokrati, Zelení a KDU-ČSL, alebo sociálni demokrati s podporou komunistov. KDU-ČSL a Zelení by boli šialenci, ak by išli do koalície, v ktorej by sa Paroubek, ak by sa mu niečo nepáčilo, mohol kedykoľvek obrátiť na podporu ku komunistom. To neprichádza do úvahy. Ak by voľby dopadli podľa prieskumu Factum Invenio, bola by najpravdepodobnejšia menšinová vláda ČSSD s podporou komunistov. Mala by však väčšinu v parlamente len o jeden hlas, a chcel by som vidieť, do akej miery by si ČSSD v takom prípade dokázala zachovať integritu.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 17:45