Reuters
StoryEditor

Bolo by to ako v zoznamke. Jediná vec, ktorú v Estónsku nevybavíte online, je svadba a rozvod

02.11.2021, 12:15
Autor:
ČTKČTK
Estónsko patrí medzi európskych lídrov v digitalizácii. Na sever kontinentu sa chodia učiť aj zástupcovia iných štátov.

Všetku komunikáciu so štátom možno v Estónsku vybaviť plne on-line. Výnimku tvoria iba svadby a rozvody. Pri dnešnej prezentácii českej delegácii vedenej predsedom Senátu Milošom Vystrčilom (ODS) to uviedla Anett Numaová z tallinského E-Estonia Briefing Centra, ktoré záujemcom zo zahraničia estónsky prístup k digitalizácii predstavuje. Prvú stratégiu v oblasti podľa nej krajina prijala už v roku 1994, teda tri roky po tom, čo prestala byť súčasťou Sovietskeho zväzu.

Numaová uviedla, že plných 98 percent estónskej populácie má špeciálnu ID-identitu, ktorú môže on-line vybavovať najrôznejšie záležitosti. Zneužitie údajov podľa nej nehrozí, pretože neexistuje jedno centrálne stredisko dát. Údaje sú decentralizované pre konkrétne úrady, komplexne sa k nim dostane iba sám užívateľ.

"Výnimku tvorí uzavretie manželstva a rozvod. Nie je to z dôvodu, že by to nebolo technologicky možné, ale nepokladáme to za vhodné. Je to sociálna záležitosť, tieto úkony stále predstavujú určitý rituál. Inak by to fungovalo ako na zoznamke - to znamená niekto sa mi nepáči, tak sa s ním jedným prejdením displeja rozvediem a niekoho iného si vezmem,“ povedala Numaová.

Za konkrétny príklad, kde digitálna identita funguje, označila narodenie dieťaťa. „Keď sa dieťatko narodí, tak ošetrujúci lekár alebo pôrodník to zanesie do databázy, matriky, ktorá je plne digitalizovaná. Tá sama vygeneruje e-mail rodičom, v ktorom sa spýta, ktorý z rodičov zostane na rodičovskej dovolenke. Danému rodičovi je potom poslaný rodičovský príspevok - nemusí oň žiadať, peniaze dostane automaticky," uviedla Numaová.

Problém nemajú ani seniori

On-line podľa nej je možné zadať aj meno narodeného dieťaťa a následne tiež zodpovedať otázku, na akú základnú školu ho plánujú rodičia do budúcnosti dať. Podľa Numaovej to štátu pomáha napríklad pri plánovaní vyťaženosti jednotlivých škôl, prípadne potreby postaviť nové školy.

Digitálna komunikácia sa podľa nej neobáva ani staršej generácie - dotazník, ktorý sa v 65 rokoch pýta ľudí na to, či chcú ísť do dôchodku alebo ďalej pracovať, vyplnilo on-line 97 percent opýtaných. Od roku 2005 sa možno v Estónsku zúčastniť on-line aj hlasovania vo voľbách, čo teraz podľa Numaovej využíva zhruba polovica občanov.

Česi chcú ísť podobným smerom

Digitalizácia má byť jednou z priorít novej českej vlády za účasti Vystrčilovej ODS. Podľa Vystrčila by ľudia, ktorí sú schopní a ochotní vybavovať si veci doma od počítača alebo z mobilu, mali túto možnosť voči štátu mať. Potenciálnym rizikom digitalizácie podľa neho môže byť zneužitie dát.

"Keď sme sa tu v Estónsku pýtali, ako tieto nebezpečenstvá minimalizujú, tak hovoria o decentralizácii a maximálnej dôveryhodnosti dát v tom zmysle, že ich môže meniť iba niekto, a to spôsobom, ktorý je opäť kontrolovaný," povedal Vystrčil v Talline českým novinárom.

Z Estónska sa dnes česká delegácia presunie do ďalšieho pobaltského štátu, Litvy, kde bude do štvrtka. Vystrčil tam okrem iného navštívi českých vojakov na vojenskej základni v Rukle alebo sa stretne s vodkyňou bieloruskej opozície Svjatlanou Cichanouskou.

01 - Modified: 2020-12-14 18:47:56 - Feat.: 0 - Title: Slovensko dalo miliardu a nemá nič. Estónsko je líder za 300 miliónov 02 - Modified: 2021-07-08 10:16:47 - Feat.: 0 - Title: Estónsky top podnikateľ pre HN: Vďaka korone je novým trendom home office z dreva
01 - Modified: 2024-04-05 13:18:15 - Feat.: - Title: Prezidenta vyberáme s novinkou, po odvolení nastupuje prvýkrát plná digitalizácia. No sčítavanie čelí hoaxom 02 - Modified: 2024-03-22 23:00:00 - Feat.: - Title: Digitálne strašiaky a ich obete: Ako sa žije neofobikom? 03 - Modified: 2024-03-21 13:31:02 - Feat.: - Title: Estónska premiérka podporuje vytvorenie postu komisára EÚ pre obranný priemysel 04 - Modified: 2024-03-19 20:04:44 - Feat.: - Title: Kým nie je neskoro. Estónska premiérka vyzýva spojencov na zvýšenie výdavkov na obranu 05 - Modified: 2024-03-19 14:02:26 - Feat.: - Title: Estónsko vyhostilo ruského diplomata ako nežiaducu osobu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 13:58