StoryEditor

Bez víz do USA. Zmizla ďalšia prekážka

09.05.2007, 00:00
Splnili sme jednu z dôležitých podmienok, ktorá nám pomôže pri zrušení vízovej povinnosti do Spojených štátov. Tou je zníženie počtu odmietnutých žiadostí na 10 percent.

"Je to veľmi pozitívny krok," zhodnotila americká námestníčka ministerstva zahraničných vecí pre konzulárne otázky Maura Hartyová počas návštevy na Slovensku.
Až 90 percent našich občanov je teda pri žiadosti o americké víza úspešných.
Dôležitá podmienka
"Splnenie jednotlivých podporných krokov je dôležité k naplneniu cieľa," zhodnotila štátna tajomníčka nášho rezortu diplomacie Diana Štrofová.
Nízky počet odmietnutých víz bol jedným zo základných kritérií, ktorým americká strana podmieňuje zaradenie krajiny do jej bezvízového režimu. Už v marci prijal americký Senát legislatívny návrh, ktorý stanovil hranicu pod 10 percent odmietnutých víz.
Doteraz bolo presné číslo zamietnutých žiadostí pre verejnosť nedostupné. Americká vláda sa pre vysoký záujem o túto informáciu rozhodla číslo zverejniť. "Transparentnosť je vždy dobrá," vysvetlila námestníčka. Len na porovnanie - v rokoch 2002 - 2003 nedostalo víza až 26 percent Slovákov. Viac žiadostí by však podľa námestníčky privítali od mladých ľudí, ktorí by chceli v ich krajine študovať.
Rozdielne názory
Konečné slovo v celom procese však má Kongres. Zatiaľ čo v Senáte prešla legislatíva o zrušení víz bez problémov, v druhej komore to bude ťažšie. Existuje tam totiž viacero návrhov. Ako aj pre HN potvrdila aj Hartyová, "napriek veľkému záujmu o celej záležitosti prevládajú naozaj rôzne názory".
Rozdielnosť návrhov by mala zladiť zmierovacia komisia, ktorú však zatiaľ nezostavili. Náš šéf diplomacie Ján Kubiš nedávno povedal, že jej zloženie predpokladá do začiatku leta, keď bude mať Kongres prestávku. No Hartyová si týmto termínom nie je istá.
Ocenila však iniciatívu Slovenska a ďalších siedmich krajín využiť v tejto veci lobingovú spoločnosť. "Určite je dobré, že sa zákonodarcom bude cez ňu dostávať dostatok informácií."
Námestníčka upozornila aj na dôležitosť cestovných pasov, ktoré musia obsahovať biometrické údaje. Podľa nej je to "kritický prvok v celom procese, ale nie je jediný". Americká strana naďalej požaduje presné údaje o stratených, prípadne odcudzených cestovných dokladoch.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 22:25