StoryEditor

Boj o interrupcie

26.10.2006, 00:00
Poľský parlament začal včera rokovať o interrupciách. Vládna strana, Liga poľských rodín, podala návrh ústavnej novely, ktorý umelé prerušenie tehotenstva úplne zakazuje.

Poľskí ultrakonzervatívci opäť vytiahli do boja za úplný zákaz interrupcií. Poľský parlament začal včera rokovať o návrhu vládnej strany Liga poľských rodín na zmenu ústavy, podľa ktorého by v krajine vôbec nesmeli umelo prerušiť tehotenstvo. Strana chce presadiť do ústavy článok, podľa ktorého "Poľská republika zaručuje všetkým osobám legálnu ochranu života od ich počatia".
Poľský zákon o interrupciách, ktorý platí od roku 1989, je po Írsku druhý najprísnejší v Európe. Zásluhu na tom má aj vplyv katolíckej cirkvi. Zákon dovoľuje poľským ženám postúpiť ju len v prípade znásilnenia, incestu, ohrozenia života matky, alebo poškodenia plodu. Inak je prerušenie tehotenstva prísne zakázané. Lekára, ktorý ho vykoná protizákonne, môžu odsúdiť až na dva roky väzenia. Pacientka zaň potrestaná nie je. Nový návrh na zmenu ústavy by však zrušil aj tieto výnimky zo zákona.
Interrupčná "turistika"
Pre prísne interrupčné zákony na poľskom pobreží občas zakotví holandská loď Langenort. "Plávajúcu interrupčnú kliniku" vysiela amsterdamské hnutie Ženy na vlnách už od roku 2001. S povolením holandskej vlády smeruje k prístavom krajín, kde je antiinterrupčná politika najsilnejšia. Na rybárskej lodi, ktorá je vybavená najmodernejšími lekárskymi prístrojmi, je tím odborníkov. Lekári môžu podať pacientke na lodi pilulku, ktorá vyvolá umelé prerušenie tehotenstva. Chirurgický zákrok je však zakázaný. Aj preto podľa mimovládnych organizácií podstúpi ročne nelegálnu interrupciu asi 200-tisíc žien.
Okrem Poľska sa v Európe holandská loď zastaví v prístavoch Írska a Malty, pri brehoch celej Južnej Ameriky a väčšiny Afriky.
Podpora návrhu
Liga poľských rodín, ktorá je silne konzervatívnou stranou, potrebuje na presadenie ústavnej zmeny podporu 307 hlasov poslancov. Liga spolu s ďalšími koaličnými stranami - Právo a spravodlivosť premiéra Jaroslawa Kaczynského a Sebaobrana - majú 230 kresiel. Novelu by ešte mohli podporiť opoziční liberáli, ktorí majú v Sejme 132 kresiel. Avšak priamo z vládnej koalície sa ozývajú hlasy, ktoré prospešnosť tohto návrhu spochybňujú.

01 - Modified: 2003-04-09 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Dôchodky inak
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
02. máj 2024 12:44