StoryEditor

Slováci sú v porovnaní s Američanmi slabí vlastenci

29.06.2006, 00:00
Moderné vlastenectvo je založené na úspechoch v ekonomike a vo vede, na modernej spoločnosti a tolerancii. Oživeniu patriotizmu v Nemecku pomohol aj futbal.
Česi sú väčšími vlastencami ako Slováci či Poliaci. Tvrdí to prieskum verejnej mienky v 34 štátoch sveta. Slováci, ale aj Česi obsadili v rebríčku patriotizmu spodné priečky. Výskum urobila Chicagska univerzita. Na prvom mieste sa umiestnili Američania, nasledovaní Írmi a Venezuelčanmi. Vo výskume ľudia hodnotili, ako sú pyšní na svoju krajinu v desiatich rôznych oblastiach - napríklad na politický vplyv, demokraciu, ekonomické úspechy, šport a históriu, ale aj práva menšín.

Slováci sú hrdí na armádu

Analýza sa zamerala najmä na európske štáty a niekoľko krajín Južnej a Severnej Ameriky a Ázie. Vyššia miera patriotizmu je zreteľná v krajinách, ktoré boli kolóniami alebo nedávno vznikli. Západoeurópske a východoázijské štáty sa umiestnili skôr v strede rebríčka. Bývalé štáty socialistického bloku, naopak, na konci, pretože stále bojujú s hľadaním novej národnej identity. Najlepšie z nich je na tom Maďarsko. Slováci najviac oceňujú na svojej vlasti históriu a armádu a najmenej politický vplyv svojej krajiny, demokraciu a vedu. Víťazní Američania si najviac vážia politický a mocenský vplyv Spojených štátov. Zatiaľ čo obyvatelia USA sa umiestnili na prvom mieste v piatich z desiatich kategórií (politický vplyv, ekonomika, veda, armáda a demokracia), Venezuelčania zvíťazili v štyroch
Američania patria k najväčším patriotom. Sú hrdí na úspechy svojej krajiny a demokraciu, ktorú im zaručuje. Snímka TASR/EPA
kategóriách (šport, umenie a literatúra, história a rovnaký prístup ku všetkým vrstvám spoločnosti).

Nemecko nadovšetko
Sociológov zaujalo aj Nemecko. Rozdelili ho na dve časti východ (bývalá NDR) a západ (bývalá NSR). Nemecké médiá označujú oživenie národnej hrdosti ako "nové vlastenectvo". Nezvyčajný jav sprevádza aj futbalovú horúčku. Intelektuálov, politikov a historikov nárast vlastenectva teší a považujú ho za určité ozdravenie krajiny. Nemci sú hrdí na svoje ekonomické, športové a technické úspechy. Rovnako sa tešia z toho, že pápežom je Nemec.
Prvý raz od druhej svetovej vojny sa Nemci otvorene hlásia k národu. Zástavy vejú na domoch, zborovo sa spieva hymna a dokonca torty sú ozdobené čierno-červeno-zlatými vlajočkami. Niečo také zažilo Nemecko naposledy v roku 1914. "Nové vlastenectvo" však nemá nič spoločné s tým "starým". Je postavené na úspechoch a tolerancii, nie na závisti a nenávisti. Niektorí sociológovia a psychológovia si myslia, že národná obroda nemá pevný základ a ochabne po ukončení svetového futbalového šampionátu. Zároveň východ Nemecka sa stále cíti menejcenný a ešte si úplne nezvykol na zjednotené Nemecko.

Rebríček štátov v patriotizme:
1. USA
2. Venezuela
3. Írsko
4. Južná Afrika
5. Austrália
6. Kanada
7. Filipíny
8. Rakúsko
9. Nový Zéland
10. Čile
11. Veľká Británia
12. Izrael .
13. Uruguaj
14. Fínsko
15. Španielsko
16. Dánsko
17. Švajčiarsko
18. Japonsko
19. Francúzsko
20. Portugalsko
21. Maďarsko
22. Bulharsko
23. Nórsko
24. Rusko
25. Švédsko
26. Slovinsko
27. Nemecko(západ)
28. Česko
29. Taiwan
30. Lotyšsko
31. Južná Kórea
32. Slovensko
33. Poľsko
34. Nemecko(východ)
01 - Modified: 2003-03-17 21:33:35 - Feat.: 0 - Title: Svetové filmy Projektu 100 prichádzajú na klubovú scénu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 02:41