StoryEditor

Český ombudsman napísal správu k CzechTeku

14.11.2005, 23:00
Autor:
TASRTASR

Český verejný ochranca práv Otakar Motejl ukončil vlastné vyšetrovanie policajného zásahu proti účastníkom technopárty CzechTek, ku ktorému došlo na konci júla. Ombudsman údajne dospel k záveru, že chýb sa dopustili obe strany, polícia aj účastníci tanečnej párty. Nebola to čiernobiela situácia, ako ju protichodne opisujú obe strany. Požiadam ministra vnútra ČR aj policajného prezidenta, aby sa k správe vyjadrili do 15 dní, citoval Motejla server Aktuálně.cz.
Tvrdý zásah polície proti účastníkom stretnutia na západe Čiech si vyžiadal zranenia na oboch stranách. Polícia použila aj vodné delo a slzotvorný plyn. Úrady obvinili 13 účastníkov technopárty a v troch prípadoch už padla aj obžaloba.
Niekoľko policajtov vyšetrovali, ale žiaden z nich nebol obvinený. Zábery kamier pritom niektorých mužov zákona usvedčili, že bezdôvodne bili aj mladých ľudí, ktorí nekládli odpor. Kauza zásahu polície proti technopárty viedla v auguste k sérii protestných demonštrácií v Prahe a ďalších českých mestách. Ku kritike polície sa pridali aj niektorí poslanci a senátori. Poukazovali pritom aj na nedôslednosť polície, ktorá toleruje stretnutia pravicových radikálov.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. máj 2024 23:14