StoryEditor

Hurikán Ernesto ohrozuje Karibik

28.08.2006, 00:00
Tropická búrka Ernesto sa zmenila na prvý hurikán tohtoročnej sezóny v oblasti Atlantiku. Živel môže ohroziť aj New Orleans, ktorý pred rokom spustošil hurikán Katrina.

Tropická búrka Ernesto, ktorá sa sformovala v oblasti Karibského mora, včera zosilnela na hurikán prvej kategórie a stala sa tak prvým hurikánom tohtoročnej sezóny nad Atlantickým oceánom. Búrka nabrala na sile pri pobreží Haiti. Rýchlosť vetra, ktorý ju sprevádzal, sa tam počas niekoľkých minút zvýšila na 120 kilometrov za hodinu. Prudké zvýšenie rýchlosti vetra odborníci pripisujú pôsobeniu teplých vôd v karibskej oblasti. Podľa predpovedí meteorológov sa Ernesto môže zmeniť na hurikán druhého stupňa skôr, ako sa dnes dostane k pobrežiu Kuby.

Prvé varovanie
Pre blížiaci sa hurikán sú na nohách okrem Haiti a Kuby aj Dominikánska republika, Jamajka a Kajmanské ostrovy. Americké centrum pre hurikány včera varovalo, že Ernesto sa v nasledujúcich 24 hodinách zmení na hurikán druhého stupňa. V niektorých oblastiach už preto vyhlásili stav pohotovosti. Haitské úrady varovali najmä obyvateľov južných pobreží. Očakáva sa, že po príchode hurikánu by na ostrove mohlo napršať 15 až 30 centimetrov zrážok, na niektorých miestach až 51 centimetrov. Pred dvoma rokmi tropická búrka Jeanne pripravila na Haiti o život asi tritisíc ľudí, keď po silných dažďoch prišli záplavy a rozsiahle zosuvy pôdy. Najhoršia situácia bola vtedy v meste Gonaives a v jeho okolí.
Úrady v ohrozených krajinách taktiež vyzvali rybárov, aby sa vrátili na pevninu, pretože vlny by mohli byť až o meter vyššie ako zvyčajne. Jamajská premiérka Portia Simpson Millerová vyzvala ľudí, ktorí žijú v nižšie položených oblastiach, aby boli pripravení na evakuáciu, ak si to situácia vyžiada. Stovky Jamajčanov sa už začali zásobovať základnými potravinami a hľadajú si vhodný úkryt pred hurikánom.

Obavy v New Orleanse
Americkí meteorológovia predpovedajú, že Ernesto zosilnie do utorka na hurikán tretieho stupňa s rýchlosťou vetra približne 185 kilometrov za hodinu. Nevylúčili, že by mohol zasiahnuť aj oblasť New Orleans, ktorý pred rokom zničil hurikán Katrina. "Zdá sa, že Ernesto zasiahne aj Spojené štáty, avšak je príliš skoro predpovedať, kde presne a aká budú ničivá sila hurikánu," uviedol meteorológ z amerického hurikánového centra John Cangialosi.
Experti predpokladajú, že hurikán by mohol udrieť na americké pobrežie v Mexickom zálive medzi Alabamou a Florida Keys vo štvrtok. Ak sa jeho trasa nezmení, New Orleans bude mimo nebezpečenstva. Za niekoľko uplynulých dní sa však trasa Ernesta dramaticky menila, preto hrozba nad mesto stále visí. Obyvatelia New Orleansu preto pozorne sledujú každé správy o trase a sile hurikánu. V živej pamäti majú ešte stále hrôzy, ktoré napáchal hurikán Katrina 29. augusta minulého roka.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 12:28