StoryEditor

Prodi vyhral veľmi tesne, pravica to zatiaľ neuznáva

12.04.2006, 00:00
Romano Prodi a jeho pestrá stredoľavá koalícia Jednota sa nakoniec predsa len môžu tešiť z víťazstva. Prodi sa za víťaza vyhlásil už v pondelok popoludní, keď povolebné odhady predpovedali jeho jasné víťazstvo.

Romano Prodi a jeho pestrá stredoľavá koalícia Jednota sa nakoniec predsa len môžu tešiť z víťazstva. Prodi sa za víťaza vyhlásil už v pondelok popoludní, keď povolebné odhady predpovedali jeho jasné víťazstvo. Situácia sa však stále menila a náskok ľavice sa zmenšoval. Dočasne to dokonca vyzeralo na víťazstvo pravicovej koalície Silvia Berlusconiho v hornej komore parlamentu. Vďaka hlasom od zahraničných Talianov sa však zdá, že aj v Senáte bude mať väčšinu Prodiho koalícia.

Boj o každý hlas
Ľavicová koalícia Jednota vyhrala súboj o dolnú komoru parlamentu približne o 25 000 hlasov, čo predstavuje 0,1 percenta odvzdaných volebných hárkov. Napriek najtesnejšiemu víťazstvu v talianskych dejinách bude mať Prodi v dolnej komore relatívne pohodlnú väčšinu, paradoxne vďaka volebnému zákonu z dielne Berlusconiho kabinetu. Premiér Berlusconi si uvedomoval, že volebný súboj bude tesný a v prípade výhry si chcel zabezpečiť jasnú väčšinu. Preto získa podľa nového volebného zákona víťaz volieb najmenej 340 zo 630 mandátov, bez ohľadu na výšku víťazstva. Ak sa výsledky potvrdia, bude mať Prodi v dolnej komore bezpečnú väčšinu. Predstavitelia Berlusconiho bloku chcú dať prepočítať až pol milióna hlasov, ktoré sú podľa nich sporné. Podľa talianskeho ministerstva vnútra sa to týka približne 43-tisíc volebných lístkov.
Ešte tesnejší je výsledok vo voľbách do Senátu, pre ktoré platí regionálne prepočítavanie hlasov a volebné právo až od 25 rokov. Po spočítaní hlasov z Talianska viedol Berlusconi o jeden mandát. Podľa informácie televízie Sky však zo šiestich kresiel pre zahraničných Talianov získa štyri Prodi, čím by sa situácia otočila a o jeden mandát by zvíťazila ľavica. V hornej komore navyše zasadá sedem doživotných senátorov, ktorí sa síce tradične správajú nestranne, ale podľa analytikov päť z nich inklinuje k ľavici. "Vyhrali sme," vyhlásil aj vzhľadom na túto skutočnosť Prodi včera napoludnie. "Dokážeme vládnuť celých päť rokov," dodal Prodi uvedomujúc si predpovede, že jeho široká koalícia sa po tak tesnom víťazstve rýchlo rozpadne. Zároveň však povedal, že čaká na gratuláciu od premiéra, ako je to v demokraciách bežné. Berlusconi sa zatiaľ k výsledkom oficiálne nevyjadril, no aj tu podľa ministerstva vnútra budú kontrolovať asi 40-tisíc sporných lístkov.

Šarm Berlusconiho
Taliansky premiér nakoniec vo voľbách dopadol lepšie, ako sa čakalo. Splnil svoj sľub, keď vyhlásil, že bude až do konca bojovať ako lev. V poslednom televíznom dueli sa mu podaril takticky skvelý ťah, keď sľúbil v posledných sekundách zrušiť nepopulárnu daň za rodinné domy. Prodi už nemohol odpovedať a voličov sa mu napriek mnohým Berlusconiho nesplneným sľubom nepodarilo presvedčiť, že premiér opäť nedodrží slovo. Berlusconi je stále Talianom sympatický. "Il Cavaliere" je výrečný, temperamentný, miluje futbal a vie jednoducho vysvetliť svoje zámery. Voliči Berlusconiho na otázku, prečo ho volia, väčšinou odpovedajú jednoducho: je to osobnosť. Práve herecký talent a vystupovanie rockovej hviezdy na Talianov pôsobí viac ako vecnosť a serióznosť profesora ekonomiky Prodiho. Berlusconi je navyše televíznym magnátom a jeho tri súkromné televízne stanice vytrvalo porušovali v jeho prospech volebný zákon. Porušiť volebný zákon sa premiérovi podarilo aj v deň volieb, keď vo volebnej miestnosti svojej 95-ročnej matke ukazoval, kde má označiť jeho stranu na volebnom lístku. Incident však zobral s úsmevom a práve šarm ho asi zachránil od vyššej porážky. Jeho priaznivcom neprekážalo ani jeho vyhlásenie, že voliči ľavice sú "il coglione", čo je v taliančine označenie pre mužské pohlavné orgány.
No nakoniec sa tesná väčšina voličov rozhodla pre Prodiho. Ten sľúbil, že zostaví silnú vládu, čo však nebude ľahké. Mnohí experti sa pre tesný výsledok obávajú ďalšej stagnácie a patovej situácie v krajine, ktorá má už roky hospodárske problémy. Európski politici však Prodimu napriek nie celkom jasnej situácii už opatrne gratulovali. V Európskej únii vládne presvedčenie, že bývalý predseda Európskej komisie bude novým motorom európskej integrácie a naštartuje reformy, ktoré Taliansko nutne potrebuje.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
16. jún 2024 15:20