21.07.2005, 00:00
Autor:
TASRTASR

USA sledujú s obavami zostavovanie čínskeho rozpočtu na obranu a zvyšujúce sa nákupy zbraní. Najnovší vývoj v tejto oblasti podčiarkuje, prečo Washington nalieha na Európsku úniu, aby nezrušila zbrojné embargo voči Číne, povedal v utorok vo Washingtone americký minister obrany Donald Rumsfeld. (TASR)

Po vstupe do Európskej únie sa čoraz viac ľudí v dôchodkovom veku zo západných krajín rozhodlo stráviť svoje dôchodkové roky v Maďarsku. Z priemerných dôchodkov vo svojich krajinách si totiž v Maďarsku vedia vytvoriť podstatne vyššiu životnú úroveň ako doma. (TASR)

Britský premiér Tony Blair včera uviedol, že po samovražedných bombových útokoch v Londýne Británia zvažuje zvolanie globálnej konferencie o boji proti islamskému extrémizmu a jeho príčinám. (TASR)

Taliansky prokurátor Armando Spataro včera požiadal odvolací súd o vydanie zatykačov na ďalších šiestich údajných agentov CIA, ktorých obvinil z účasti na plánovaní únosu radikálneho moslimského duchovného. Taliansky súd minulý mesiac vydal zatykač na 13 údajných agentov americkej Ústrednej spravodajskej služby, no zamietol žiadosť prokurátora o vydanie ďalších zatykačov na šiestich Američanov, obvinených z pomoci pri únose egyptského klerika v roku 2003. (TASR)

Poľská zbrojovka uzavrela dva nové kontrakty v celkovej výške 150 miliónov dolárov na dodávku obrnených transportérov irackej armáde. Ako včera oznámil šéf varšavskej spoločnosti Bumar Roman Baczynski, dve zmluvy podpísali pred pár týždňami a prvé dodávky sa realizujú koncom septembra. (TASR)

Veľvyslanectvo USA v Saudskej Arábii včera varovalo amerických občanov, že teroristi plánujú nové útoky na území tohto najväčšieho svetového exportéra ropy. Ambasáda však nemá žiadne konkrétne informácie o tom, o aký druh útoku by malo ísť, kedy by sa mohol odohrať a čo by malo byť jeho terčom. (TASR)

Šéf výboru pracujúceho na novej irackej ústave včera oznámil, že prvý návrh podoby tohto dokumentu by mal byť hotový v priebehu nadchádzajúcich dvoch dní. Šejk Humám al-Hammúdí pred novinármi konštatoval, že práca na ústave pokračuje uspokojivým tempom a podvýbory pripravujúce jej rôzne časti by mali túto činnosť čoskoro dokončiť.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
04. máj 2024 06:07