StoryEditor

Prechádzka vo vesmíre

13.09.2006, 00:00
Posádka raketoplánu Atlantis vystúpila do vesmíru. Cieľom prechádzky vo vesmíre bolo napojiť káble na pilier Medzinárodnej vesmírnej stanice, ktorý má posádku stanice zásobovať energiou ale aj dátami a údajmi z riadiaceho strediska.

Posádka raketoplánu Atlantis vystúpila do vesmíru. Cieľom prechádzky vo vesmíre bolo napojiť káble na modul Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS), ktorý má posádku stanice zásobovať energiou, ale aj dátami a údajmi z riadiaceho strediska. Astronauti Heidemarie Stefanyshyn-Piper a Joe Tanner strávili v otvorenom priestore šesť a pol hodiny.
Misia raketoplánu Atlantis je dôležitá pre nevyhnutné dobudovanie stanice ISS. Sedemnásťtonový modul za 372 miliónov dolárov krátko pred výstupom astronautov do vesmíru pomocou robotického ramena umiestnili na ISS. Modul je súčasťou hlavnej časti ISS, tvoriacej chrbticu stanice, ktorá bude po dokončení mať veľkosť futbalového ihriska. Astronauti sa pri svojej práci museli ponáhľať, aby chlad vo vesmíre nepoškodil elektroniku.
Let Atlantisu je len treťou misiou raketoplánov od katastrofy Columbie, pri ktorej zahynulo všetkých sedem astronautov na palube. Atlantis pristál na ISS v pondelok a posádka okamžite začala s prvými konštrukčnými prácami na stanici od novembra 2002. Kľúčovou časťou misie je uviesť do prevádzky nový modul, ktorého súčasťou sú aj obrovské solárne kolektory. Misie raketoplánov majú pokračovať do roku 2010, keď bude podľa plánov ISS definitívne dokončená. bk

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 02:38