StoryEditor

Čoraz viac Američanov už neverí Bidenovi. Jeho podpora klesla na nové minimum

09.11.2021, 08:41
Autor:
ČTKČTK
Ak by sa voľby konali dnes, republikáni by zvíťazili nad demokratmi a do Bieleho domu by sa vrátil Trump. Joe Biden stráca na dôveryhodnosti.

Americkému prezidentovi Joe Bidenovi klesla podpora verejnosti na 38 percent, čo je najmenej od jeho januárového nástupu do funkcie.

Uvádza to prieskum Suffolkovej univerzity zverejnený denníkom USA Today, podľa ktorého sú s terajším šéfom Bieleho domu stále viac nespokojní "nezávislí voliči", ktorí sa nehlásia ani k jednej z hlavných politických strán.

Vďaka ich podpore pritom Biden zvíťazil v minuloročných prezidentských voľbách. Výsledky sú preto podľa denníka varovaním pre Bidena aj demokratov vzhľadom na blížiace sa kongresové voľby.

Biden si nepočína najlepšie 

Prieskum sa konal ešte pred piatkovým schválením veľkého infraštruktúrneho balíka v Kongrese a pred zverejnením priaznivej správy o stave amerického trhu práce. Niektorí pozorovatelia preto očakávajú, že podpora pre jeho stranu teraz porastie.

Demokrati však podľa USA Today budú musieť vyvinúť značné úsilie, ak si chcú zachovať vo voľbách plánovaných na 8. novembra 2022 terajšiu kontrolu nad oboma komorami Kongresu.

​Bidenova podpora je totiž druhá najnižšia, ktorú kedy mal v rovnakom čase svojho mandátu akýkoľvek predchádzajúci prezident okrem Donalda Trumpa.

Takmer polovica opýtaných uviedla, že si Biden v Bielom dome počína horšie, než očakávali. Medzi nimi je 16 percent tých, ktorí zaň vlani hlasovali.

Populárnosť stráca aj viceprezidentka 

64 percent Američanov si teraz nepraje, aby sa Biden usiloval o druhý mandát, medzi demokratmi je to 28 percent. Ďalšiu kandidatúru exprezidenta Trumpa si pritom nepraje 58 percent ľudí, medzi republikánmi je to 24 percent.

Ešte výrazne horšiu podporu ako Biden má jeho viceprezidentka Kamala Harrisová, s ktorej pôsobením vo funkcii je spokojných 28 percent opýtaných. Jej práca sa pritom nepáči 51 percentám Američanov.

​Ak by sa voľby konali dnes, zvolili by si opýtaní častejšie republikánov ako demokratov, a to v pomere 46 ku 38 percentám. To by vyhovovalo republikánskym ambíciám na ovládnutie Senátu aj Snemovne reprezentantov.

Vládnuca strana si pomerne často v kongresových voľbách konaných v polovici prezidentského mandátu pohorší, demokrati pritom teraz prevažujú v Snemovni len o päť kresiel a v Senáte dokonca len o jedno.

Úspešná investícia do ciest aj internetu 

Ak by demokrati skutočne za rok neboli úspešní, stratil by Biden v podstate všetku nádej na presadenie zásadnejších programových priorít a republikáni by získali aj množstvo možností, ako na demokratovu administratívu pomerne agresívne dohliadať.

Biden do budúcna vsádza najmä na svoje veľké investičné plány, ktoré boli hlavnými sľubmi v jeho predvolebnej kampani.

V piatok schválený infraštruktúrny balík sa týka investícií do mostov, železníc, ciest, či rozšírenia vysokorýchlostného internetového pripojenia a podporili ho zákonodarcovia z oboch strán. Podľa prieskumu ho podporujú asi dve tretiny Američanov.

Poistenie hradené štátom sa im nepozdáva 

Demokrati však pracujú na ďalšom veľkom investičnom opatrení, ktoré sa týka najmä sociálnych programov, rozšírenia štátom hradenej zdravotnej starostlivosti a boja proti klimatickým zmenám.

S týmto návrhom svorne nesúhlasia republikáni a dlhotrvajúce spory o neho vedú aj niektorí demokrati medzi sebou. Podpora verejnosti je tu tiež znateľne slabšia, pre jeho prijatie je 47 percent opýtaných a oproti 44 percent.

Bielemu domu sa tak aj napriek dlhodobej snahe popredných vládnych činiteľov nepodarilo Američanom ukázať, ako by im opatrenie zlepšilo životy.

O niečo viac opýtaných sa dokonca domnieva, že by Bidenov investičný balík im alebo ich blízkym ublížil. Najväčšia časť respondentov si však myslí, že by efekt investícií na vlastnej koži nepocítili.

Nateraz by vyhral Trump 

Biden podľa prieskumu prišiel za posledný rok o výraznú časť svojich podporovateľov z volieb v roku 2020.

Ak by sa prezidentské hlasovanie konalo teraz, dostal by podľa prieskumu demokrat 40 percent hlasov oproti 44 percentám pre Trumpa. Pred rokom pritom Biden svojho republikánskeho soka porazil v pomere 54 ku 47 percentám hlasov.

01 - Modified: 2021-11-04 08:46:33 - Feat.: 0 - Title: Debakel Bidenovho kandidáta. O Kľúčových voľbách rozhodlo znásilnenie na školskom WC 02 - Modified: 2021-11-06 05:27:54 - Feat.: 0 - Title: Kongres schválil Bidenov rozsiahly balíček investícií do infraštruktúry 03 - Modified: 2021-11-06 15:37:14 - Feat.: 0 - Title: "Je to obrovský krok vpred." Biden reagoval na schválenie balíčka pre investície 04 - Modified: 2021-11-06 17:27:33 - Feat.: 0 - Title: Biden podporil odškodné pre rodiny, ktoré na hraniciach násilne oddelili
01 - Modified: 2024-04-23 08:32:54 - Feat.: - Title: Formuje sa proti nám nová os zla. Európa musí byť pripravená na prípadnú vojnu, tvrdí odborník z NATO 02 - Modified: 2024-04-23 06:18:54 - Feat.: - Title: Na americké jednotky v Iraku a Sýrii útočili dvakrát v priebehu 24 hodín 03 - Modified: 2024-04-22 18:10:50 - Feat.: - Title: Exprezident čelí ďalšiemu obvineniu. Trump sa snažil nelegálne ovplyniť prezidentské voľby, tvrdí obžaloba 04 - Modified: 2024-04-23 07:11:59 - Feat.: - Title: ANALÝZA: Výhra Kyjeva, prehra Trumpa. Kandidát na prezidenta má problém 05 - Modified: 2024-04-22 12:33:59 - Feat.: - Title: Nový balík pomoci pre Ukrajinu nezmení situáciu na fronte, tvrdí Kremeľ
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 12:07