StoryEditor

Nemeckí lekári stále štrajkujú

20.04.2006, 00:00

Nemeckí lekári štrajkujú už takmer päť týždňov a koniec je stále v nedohľadne. Na protestnom zhromaždení lekárov v Lipsku sa včera zišlo okolo 4 000 lekárov, ktorí požadovali zvýšenie platov o tretinu, zjednodušenie byrokracie a hierarchie v nemocniciach a nový spôsob prideľovania pracovných zmien, férovejší pre mladých lekárov.
Lekári z celého Nemecka sa napoludnie zhromaždili v centre Lipska, kde opäť zdôraznili svoje požiadavky. Lipsko si lekárske odbory, Marburský zväz, vybrali, aby prejavili solidaritu so štrajkujúcimi lekármi v lipskej univerzitnej nemocnici. Tí zarábajú o 35 percent menej ako lekári zamestnaní na Lekárskej fakulte, ktorých platí spolková krajina Sasko. Na ostrom štrajku sa včera zúčastnilo 19 univerzitných nemocníc a päť psychiatrických liečební.
Štrajk lekárov v Nemecku prebieha vo vlnách. Najrozsiahlejšie štrajky zasiahli krajinu minulý týždeň, keď sa na demonštrácii v Kolíne zúčastnilo 6 000 lekárov a 26 nemocníc pracovalo v núdzovom režime. Napriek dĺžke štrajku včera predseda Marburského zväzu Frank Ulrich Montgomery vyhlásil, že štrajk nijako negatívne neovplyvnil starostlivosť o pacientov.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 23:52