StoryEditor

Pápež vo vlasti svojho predchodcu

25.05.2006, 00:00
Autor:
ČTKČTK

Slávnostne vyzdobené ulice a atmosféra plná očakávaní -- tak vyzerá hlavné mesto Poľska Varšava v prvý deň návštevy pápeža Benedikta XVI. Počas štyroch dní hlava katolíckej cirkvi navštívi ešte Krakov, Čenstochovú a aj Wadowice, rodné mesto svojho predchodcu Jána Pavla II. V programe má aj návštevu nacistického koncentračného tábora v Osvienčime. Návšteva Poľska bude len jeho druhou zahraničnou cestou. Vlani v auguste bol v Nemecku, kde sa v Kolíne nad Rýnom zúčastnil na Svetovom dni mládeže.
Pre silne katolícke Poľsko je pápežova návšteva prinajmenšom udalosťou roka a na omše s ním sa chystajú milióny ľudí. Ku katolíckej viere sa hlási vyše 90 percent Poliakov a pre takmer všetkých viera zohráva v ich živote zásadnú úlohu. Skoro polovica Poliakov chodí pravidelne každú nedeľu do kostolov na omše.
Poliaci sa pripravujú nielen na stretnutia s pápežom, ale sa aj predzásobujú alkoholom, lebo počas štvordňovej návštevy Benedikta XVI. poľská vláda výrazne obmedzila jeho predaj. Najviac na odbyt idú slnečné okuliare, dáždniky, balená pitná voda, pršiplášte a skladacie stoličky -- tzv. pápežovky.
Dnes sa pápež stretne vo Varšave s predstaviteľmi katolíckej cirkvi a s poľskými politikmi. Na piatkové predpoludnie je plánovaná omša na Pilsudského námestí vo Varšave. V piatok ešte navštívi kláštor a pútnické miesto Jasnú horu pri Čenstochovej a večer sa presunie do Krakova. V sobotu navštívi katedrálu na hrade Wawel a neďaleké Wadowice.
Na nedeľnej omši v Krakove organizátori očakávajú dva milióny pútnikov. Ešte večer pred odletom do Ríma pápež navštívi bývalý nacistický vyhladzovací tábor v Osvienčime. Prejde okrem iného aj bránou so známym nápisom Arbeit macht frei (Práca oslobodzuje). Kvôli pápežovi na bránu dajú originálnu kovovú ceduľu, ktorá je inak uložená v múzejnom depozitári.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
16. jún 2024 02:31