StoryEditor

EÚ pomôže médiám v Bielorusku

02.08.2005, 00:00
Autor:
TASRTASR
Európska únia možno bude financovať vysielanie nezávislých médií v Bielorusku, aby obyvatelia tejto bývalej sovietskej republiky dostali prístup k informáciám aj z iných zdrojov než zo štátom kontrolovaných médií.

Európska únia možno bude financovať vysielanie nezávislých médií v Bielorusku, aby obyvatelia tejto bývalej sovietskej republiky dostali prístup k informáciám aj z iných zdrojov než zo štátom kontrolovaných médií. Informovala o tom včera Európska komisia.
Vyhlásenie EK nasleduje po tom, ako exekutívny orgán EÚ minulý týždeň odsúdil "zastrašovanie" poľskej menšiny v Bielorusku zo strany tamojších úradov a zatknutie niekoľkých poľských aktivistov. Podľa hovorcu EK Amadea Tardia by vysielanie nezávislých médií pre bieloruských obyvateľov mohlo byť financované z rozpočtu pre oblasť ochrany ľudských práv, ktorého výška je osem miliónov eur.
Bieloruské špeciálne jednotky vo štvrtok vtrhli do budovy využívanej príslušníkmi poľskej menšiny v meste Grodno pri poľských hraniciach. Akcia bola najnovšou v sérii krokov, ktoré proti bieloruským Poliakom za ostatné tri mesiace podnikol režim prezidenta Alexandra Lukašenka. Ten Varšavu obvinil z prípravy povstania v jeho krajine. V Bielorusku žije asi 400-tisícová poľská menšina. Zväz Poliakov, ktorý sa stal obeťou najnovších represií, má asi 20 000 členov a sťažuje sa na prenasledovanie zo strany vlády. Do Grodna včera odcestovala delegácia poľských politikov s cieľom prejaviť podporu tamojšej menšine. Delegácia, vedená zástupcom predsedu parlamentu Donaldom Tuskom, sa stretla s približne 100 demonštrantmi pred sídlom Zväzu Poliakov. "Nie ste sami. Poľsko s vami bude v každej chvíli. Ak vydržíte, zvíťazíte," povedal Tusk davu protestujúcich.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
04. máj 2024 18:20