StoryEditor

Nedivím sa Bushovmu vetu

29.03.2007, 00:00
Autor:
mokmok

Aký scenár by čakal na Irak po odsune Američanov?
- Celý americký angažmán v Iraku vidím problematicky, ale stanovovanie akýchkoľvek dátumov na stiahnutie nie je správne. Nedivím sa prezidentovi Bushovi, že návrh bude vetovať. Jednak politicky - stanovil istú stratégiu, ktorá s dátumom nepočíta. Končí svoju funkciu a zmena by teraz nebola politicky vhodná. Za druhé, stanovenie dátumu odsunu nahráva tomu, že misia nebude úspešná. Irak potom upadne do občianskej vojny, lebo stiahnutie by bolo politické a nerešpektovalo by bezpečnosť Iraku.
Ale neprinútilo by stanovenie dátumu Iračanov, aby situáciu vzali do svojich rúk?
- Mohlo by to mať tento efekt. Tlak na irackú vládu je už teraz silný. Ale časový limit by bol z dlhodobého hľadiska stability krajiny nebezpečný. Sťahovanie by malo ísť podľa vývoja bezpečnostnej situácie, tak ako to bolo v prípade stiahnutia Britov z Basry. Nemalo by sa to diať na základe americkej vnútropolitickej situácie.
Pomáhajú Američania bezpečnosti v Iraku?
- Neviem to zhodnotiť celkom objektívne, ale myslím, že keby tam neboli, tak sa Irak dostane do občianskej vojny. V tejto chvíli ich prítomnosť prispieva k stabilite krajiny. Môžeme polemizovať, či nie sú aj príčinou násilia, a či invázia Američanov nepoškodila stabilitu krajiny... Ale teraz je ich prítomnosť nevyhnutá pre aspoň akú-takú stabilitu.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
03. máj 2024 22:39