StoryEditor

Izrael čaká na modré prilby OSN

Prímerie v Libanone izraelská armáda aj šíitské extrémistické hnutie Hizballáh dodržiavajú. Bojovníci Hizballáhu síce včera ráno odpálili niekoľko rakiet, tie ale dopadli len na územie južného Libanonu.

Prímerie v Libanone izraelská armáda aj šíitské extrémistické hnutie Hizballáh dodržiavajú. Bojovníci Hizballáhu síce včera ráno odpálili niekoľko rakiet, tie ale dopadli len na územie južného Libanonu. Izraelská armáda by sa z juhu Libanonu mohla stiahnuť do desiatich dní. Podľa izraelských médií stála vojna krajinu 5,7 miliardy dolárov.

Kto odzbrojí Hizballáh?
Do južného Libanonu sa vracajú tisíce utečencov. Izraelská armáda ich však varovala, aby sa nesnažili dostať na územie, ktoré majú pod kontrolou izraelskí vojaci. Izrael sa obáva, že medzi utečencami by sa na územie mohli dostať aj bojovníci Hizballáhu, ktorí by tam prepašovali zbrane. Otázka odzbrojenia Hizballáhu je stále nevyriešená a mohla by spôsobiť problémy aj pri posilnení jednotiek Organizácie Spojených národov v južnom Libanone.
Rezolúcia OSN predpokladá odzbrojenie islamistického hnutia, ale Francúzi jasne povedali, že to nemôže byť úloha mierovej jednotky UNIFIL. Francúzsky minister zahraničia Philippe Douste-Blazy pricestoval do Bejrútu, aby od libanonskej vlády získal záruky na odzbrojenie Hizballáhu. Libanonská vláda medzitým poslala na severný breh strategickej rieky Litání 15-tisíc svojich vojakov. Libanonský minister obrany Elias Murr však zdôraznil, že vojaci nebudú mať za úlohu odzbrojiť bojovníkov Hizballáhu.
Izrael medzitým poslal domov z Libanonu asi dvetisíc záložníkov a pripravuje odovzdanie časti južného Libanonu jednotkám UNIFIL už o jeden alebo dva dni. Podľa najvyššieho izraelského generála Dana Haluca by sa všetky izraelské jednotky mohli vrátiť domov o sedem až desať dní. Predpokladom však je, že do Libanonu dorazia posily pre UNIFIL.

Problémy OSN
Doplnenie počtu vojakov OSN v oblasti na plánovaných 15-tisíc však môže byť problém. Jednotku má viesť Francúzsko, ktoré síce sľúbilo, že do oblasti pošle dvetisíc až štyritisíc vojakov, chce však najprv poznať presný mandát misie a záruky od libanonskej vlády o bezpečnosti vojakov. Z ďalších krajín potvrdili svoju účasť Taliansko, Turecko, Malajzia a Indonézia, presné počty vojakov ale nie sú známe. Ďalšie krajiny vyčkávajú na posledné slovo Francúzska, ktoré má misiu viesť.
Mnohí sú voči vyhliadkam na úspech skeptickí. Taliansky generál Fabrizio Castagnetti upozornil v denníku Corriere della Sera, že účinnosť jednotiek OSN obmedzuje byrokracia. "Musíme priznať, že operácie pod velením OSN v minulosti zlyhali, v niektorých prípadoch sa skončili dokonca katastrofou. Ich velitelia majú zviazané ruky, nemôžu rozhodovať bez konzultácií s newyorským vedením OSN," povedal a ako príklad uviedol zlyhanie medzinárodných síl v Somálsku.
Veliteľ súčasnej jednotky UNIFIL, generál Alain Pellegrini očakáva, že potrvá možno aj rok, kým bude na juhu Libanonu rozmiestnených všetkých 15-tisíc modrých prilieb. "Pozerám sa na veci s odstupom a obavami. Situácia je veľmi krehká, a tak to ešte určitý čas zostane. Ešte sme sa z toho nedostali," povedal denníku Le Monde Pellegrini.

Obidve strany vyhlásili víťazstvo
Izrael aj Hizballáh sa snažia svet presvedčiť, že z vojny vyšli víťazne. Viac sa to zatiaľ darí asi Hizballáhu. Vzdorovanie bojovníkov Hizballáhu technicky oveľa vyspelejšej izraelskej armáde a ostreľovanie Izraela raketami až do posledného dňa vojny urobilo z bojovníkov Hizballáhu v moslimskom svete hrdinov. Paradoxné je, že šíitský Hizballáh oslavujú aj Arabi, prevažne sunnitskí moslimovia, ktorí sa pred začiatkom konfliktu pozerali na šíitské hnutie s nedôverou. Sýrsky prezident Bašár Asad gratuloval Hizballáhu k veľkému víťazstvu. Izraelu sa vyhrážal, že "nasledujúca generácia arabského sveta nájde spôsob, ako Izrael poraziť".
Izrael však tvrdí, že vojna sa skončila jeho úspechom. Izraelský premiér Ehud Olmert povedal, že prímerie zničilo "štát v štáte", ktorý mal Hizballáh v južnom Libanone. Po šiestich rokoch od stiahnutia izraelských vojsk libanonská vláda konečne získa kontrolu nad celým libanonským územím.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 03:30