StoryEditor

Európu ničila víchrica

18.01.2007, 23:00
Víchrica s rýchlosťou až 150 kilometrov za hodinu, záplavy, prevrátené stromy a sedem vyhasnutých životov. Jednou z obetí je aj dvojročný chlapec.

Víchrica s rýchlosťou až 150 kilometrov za hodinu, záplavy, prevrátené stromy a najmenej 21 vyhasnutých životov. Jednou z obetí je aj dvojročný chlapec.Takúto bilanciu po sebe zanechal orkán, ktorý sa prehnal západnou Európou. Včera sa mimoriadne silná víchrica priblížila aj k Českej republike. Pod padajúcim stromom našiel smrť jeden z hasičov v Libereckom kraji. Stovky domácností tam zostali bez elektriky. S malým oneskorením v prišla víchrica aj k nám. Pre HN to potvrdil aj slovenský klimatológ Jozef Pecho. "Áno, prejaví sa to aj u nás už v piatok ráno. Nárazový vietor a predovšetkým vysoké zrážky sa dajú očakávať i u nás." České aerolínie zrušili lety do Londýna, Amsterdamu, Hannoveru, Varšavy aj Viedne. Bratislavské Letisko M. R. Štefánika sa na príchod víchrice včera špeciálne nepripravovalo a nijako neobmedzovalo lety. Potvrdila to aj hovorkyňa letiska Ivana Paulínyová. Keďže u nás sa mala nepriazeň počasia prejaviť až okolo 20. hodiny večer, ovplyvnila by len prevádzku malých súkromných lietadiel, ale nie bežné lety. Po tejto hodine podľa hovorkyne letisko nezaznamenáva veľa odletov a príletov.
Ťažko skúšané pobrežia
Víchrica včera najviac zasiahla pobrežné oblasti. Podľa Pecha "západnú Európu orkán zasiahol viac preto, lebo nie sú tak veľmi chránené. Tam je príchod frontálneho systému otvorenejší," vysvetľuje situáciu klimatológ.
V Británii zahynul v meste Shropshire 45-ročný šofér. Na predné sklo jeho auta padol konár stromu. Ďalší muž našiel smrť pod padajúcim stromom v meste Berkshire. Väčšina život vyhasla v autách. 60- ročná žena zomrela v dome, keď silný vietor strhol steny domu. V Nemecku začali silné vetry bičovať severozápad krajiny včera ráno. Na viacerých miestach zasahovali požiarnici. Prudké dažde s vetrom vytrhávali stromy, zaplavili cesty a pivnice. Nemecké IC vlaky museli znížiť rýchlosť z 300 na 200 kilometrov za hodinu. Rýchlosť vetra tam poveternostná služba predpovedala na 200 km/hod. Ľudia museli zabezpečiť predmety na voľných priestranstvách, neparkovať autá pod stromami a úrady im radia necestovať.
Doprava stagnuje
Na najväčšom európskom letisku vo Frankfurte na Mohanom včera zrušili 17 letov. Podobné opatrenia robili letiská v Hannoveri a Düsseldorfe. Orkán zasiahol aj lodnú dopravu. Nad prieplavom La Manche medzi Britániou a Francúzskom bola silná búrka, pre ktorú zatvorili britskú námornú bránu Dover. Britské úrady vydali vo štvrtok varovanie pred záplavami. Tie hrozia najmä obyvateľom severného pobrežia. Hladina by sa mohla zvýšiť až o 3 a pol metra.
Aké sú vízie
Podľa britských meteorológov má v nedeľu ráno do Británie prísť studená vlna so snežením, najmä do Škótska, kde už sneh napadal v severnej časti v oblasti Highlands. Na severe Francúzska v Normandii vydali oranžový stupeň ohrozenia - úrady tam varovali pred veternou smršťou. Meteorológovia očakávajú utíšenie situácie po víkende.

01 - Modified: 2003-04-23 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: KRÁTKO 02 - Modified: 2003-04-23 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Presun slovenskej jednotky do Iraku 03 - Modified: 2003-04-23 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Financie z EÚ pre SR
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 05:39