StoryEditor

V Iráne čiastočne prepočítavali hlasy

21.06.2005, 00:00
Iránska Rada strážcov, ktorá má rozhodujúcu kontrolnú právomoc nad voľbami v krajine, včera podľa správy štátnej televízie nariadila čiastočné prepočítanie volebných lístkov odovzdaných v piatkových prezidentských voľbách.

Iránska Rada strážcov, ktorá má rozhodujúcu kontrolnú právomoc nad voľbami v krajine, včera podľa správy štátnej televízie nariadila čiastočné prepočítanie volebných lístkov odovzdaných v piatkových prezidentských voľbách. Nariadenie sa podľa agentúry AFP vzťahuje na Teherán a na tri ďalšie najväčšie mestá v Iráne a je motivované podozrením z možných podvodov v prvom kole hlasovania.

Podozrenia zo sfalšovania volieb
Prepočítané majú byť podľa rozhodnutia Rady strážcov lístky zo stovky náhodne vybraných volebných urien v Teheráne, Isfaháne, Komme a Mašhade. Rýchle opätovné sčítanie týchto hlasov by nemalo ohroziť druhé kolo volieb, ktoré je plánované na tento piatok. Práve voči termínu druhého kola vystúpil najpopulárnejší reformný kandidát Mustafa Moín, ktorý v piatkových voľbách neuspel. Moín adresoval Rade strážcov list, v ktorom žiadal odklad druhého kola, dokým sa pochybnosti neprešetria. "Výsledky prvého kola prezidentských volieb odporujú výsledkom, ktoré by boli získané v slobodných a spravodlivých voľbách, a mnohé informácie nasvedčujú tomu, že hlasovanie i sčítanie hlasov bolo sfalšované," citovala agentúra AFP zo sťažnosti, ktorú Rade strážcov zaslal vedúci Moínovej volebnej kampane Šakurí Rad.
Jej obsahom nie sú len podozrenia na manipuláciu priamo pri hlasovaní, ale aj obvinenia z kupovania hlasov a organizovaného zasahovania inštitucionálnych orgánov, ako Rada strážcov, ideologickej armády Strážcov revolúcie a islamistických milícií, do volebného procesu. "Takéto veci prinášajú vážne nebezpečenstvo fašizmu," citovala v tejto veci Moína BBC. "Podobné komplexné pokusy budú viesť k militarizmu a autoritárstvu, rovnako ako k sociálnemu a politickému dusnu v krajine," dodal Moín.

Irán žiada od Busha ospravedlnenie
Zo siedmich kandidátov prvého kola prezidentských volieb nezískal žiadny viac ako 50 percent hlasov. V druhom kole, ktoré sa v Iráne bude konať vôbec po prvýkrát, sa stretnú umiernený pragmatik Alí Akbar Hášemí Rafsandžání a zarytý konzervatívec Mahmúd Ahmadínedžád. V poradí tretí kandidát, reformista Mahdí Karrúbí, však, podobne ako ostatní reformisti, bezprostredne po ohlásení výsledkov vzniesol obvinenie, že ultrakonzervatívci podporujúci Ahmadínedžáda voľby sfalšovali. Ku kritike sa v sobotu pridal aj americký prezident George W. Bush. Na jeho slová o nedemokratickom hlasovaní zareagoval iracký minister zahraničia Kamal Charázi, ktorý od amerického prezidenta požaduje ospravedlnenie. "Vysoká volebná účasť Bushove výroky o nedemokratickosti volieb diskredituje," povedal minister.

01 - Modified: 2003-01-14 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: V Európe uznávajú označenie pôvodu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
05. október 2024 05:17