StoryEditor

Izrael pritvrdzuje pozemné boje

02.08.2006, 00:00
Izrael rozšíril pozemné operácie, aby vytvoril na juhu Libanonu šesť- až sedemkilometrovú zónu bez bojovníkov Hizballáhu. Pokračoval aj v bombardovaní Libanonu a napadol baštu Hizballáhu neďaleko sýrskych hraníc. Sýria reagovala zvýšením pohotovosti svojej armády. Pozemné boje podľa izraelskej vlády budú pokračovať ešet desať až 14 dní.

Izrael začal na juhu Libanonu rozširovať pozemné operácie. Izraelská vláda určila za cieľ izraelskej pozemnej ofenzívy obsadiť šesť až sedem kilometrov juholibanonského územia. Chcú tak vytvoriť bezpečnostné pásmo bez bojovníkov Hizballáhu, čo je podľa Izraela základný predpoklad na vyslanie medzinárodnej mierovej misie do Libanonu.

Sýria v pohotovosti
Izrael má na hraniciach s Libanonom pripravených už takmer 20-tisíc vojakov. Izraelská vláda vyhlásila, že na ďalšiu fázu vojny s Hizballáhom bude potrebovať ešte najmenej desať dní až dva týždne. Ignoruje tak stále hlasnejšie výzvy medzinárodného spoločenstva na zastavenie bojov.
Izrael tiež pokračoval v bombardovaní Libanonu. Zaútočil aj na mesto Hermel, baštu extrémistického hnutia Hizballáh neďaleko hraníc so Sýriou. Izraelské letectvo zbombardovalo aj cesty vedúce do Sýrie, ktorými veľký sused Libanonu údajne zásobuje Hizballáh. Sýria následne uviedla svoju armádu do stavu pohotovosti. Sýrsky prezident Bašír Assád vyzval vojsko na intenzívny tréning, pretože "každá kvapka potu na cvičisku zabráni preliatiu krvi v boji".

Pozemné boje
Pri novej fáze bojov v južnom Libanone stavil však Izrael na pozemné vojsko. Cieľ je bezpečnostné pásmo na juhu Libanonu, pôvodne sa hovorilo o pásme asi 20 kilometrov vnútri Libanonu po rieku Litání, oficiálnym cieľom vojska je šesť- až sedemkilometrový pás územia. Napriek tomu varovala izraelská armáda aj obyvateľov severne od strategickej rieky Litání, aby opustili svoje domovy.
Rozhodnutie vlády o pozemnej ofenzíve pozdĺž celej libanonsko-izraelskej hranice prišlo po kritike izraelských médií. Tie vláde vyčítali, že sa príliš spolieha na bombardovanie zo vzduchu, ktoré nemôže efektívne zasiahnuť bojovníkov Hizballáhu ukrývajúcich sa v hornatej oblasti. Zdráhanie sa nasadiť pozemné jednotky izraelská tlač kritizovala ako nedostatok vôle zvíťaziť. Izraelská verejnosť vníma boj proti Hizballáhu, ktorý založil a podporuje Irán, ako boj o samotnú existenciu židovského štátu. Vojna s Hizballáhom má preto v Izraeli širokú podporu, verejnou mienkou zatiaľ neotriasli ani straty na strane Izraela, ani smrť stoviek civilistov v Libanone.
Pri ťažkých bojoch v blízkosti hlavnej základne Hizballáhu Bint Džbajle obidve strany utrpeli straty. Podľa izraelského ministra vnútra Haima Ramona sa armáde podarilo od začiatku vojenskej operácie zabiť už okolo 300 ozbrojencov Hizballáhu. Šíitské radikálne hnutie však tvrdí, že o život zatiaľ prišlo len 43 jeho bojovníkov a odmietlo aj správy izraelskej armády, podľa ktorých za posledné dva dni zomrelo 20 bojovníkov Hizballáhu.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 08:58