StoryEditor

V slobode tlače sme v popredí

25.10.2006, 00:00
Organizácie Reportéri bez hraníc vydala už po piaty krát správu o slobode tlače. Veľmi dobre v nej obstálo Slovensko, ktoré je ôsme.

Organizácia Reportéri bez hraníc vydala už po piaty raz správu o stave slobody tlače vo svete. Veľmi dobre v nej obstálo Slovensko, ktoré je ôsme. Česká republika je ešte o tri priečky vyššie. Výskum robí organizácia pomocou dotazníkov. Rôznym korešpondentom, novinárom a aktivistom za ľudské práva takmer v 170 krajinách položia niekoľko otázok a podľa toho zostavujú rebríček.
Najväčšie prepady
Správa okrem presného poradia jednotlivých krajín hovorí aj o tom, kto a prečo si najviac pohoršil. Oproti minulému roku sú to najmä Spojené štáty, Francúzsko a Japonsko. Prepad až na 53. miesto si Spojené štáty "zaslúžili" tým, že súčasná vláda podozrieva novinárov, ktorí spochybňujú "jej vojnu proti terorizmu". Francúzsko si pohoršilo až o päť miest, skončilo na 35. pozícii. Správa kritizuje prehľadávanie sídel francúzskych médií a priame útoky na novinárov na Korzike. Japonsku vyčíta rastúci nacionalizmus. Z popredných pozícii vypadlo aj Dánsko. Príčinou sú známe aféry s karikatúrami proroka Mohammeda. "Na jeseň v roku 2005 boli ohrození autori aj novinári. V krajine, ktorá je známa úctou k občianskym právam, im pridelili policajnú ochranu," tvrdí organizácia. Z európskych krajín ešte kritizujú Poľsko pre nárast cenzúry a väznenie novinárov za údajné urážky náboženského cítenia. Rusko sa likvidáciou slobodnej tlače dostalo až do poslednej dvadsiatky. Každý rok tam navyše beztrestne zabijú niekoľkých novinárov.
Rebríček uzatvárajú krajiny Eritrea, Turkmenistan a Severná Kórea. Organizácia ich označila za "pekelné trio". Novinári tam často riskujú svoje životy.
Kto si polepšil
Úspech zaznamenala Bolívia, ktorá sa prebojovala do prvej dvadsiatky. Predbehla napríklad aj Nemecko a Veľkú Britániu. Podľa organizácie je to ukážka toho, že aj "chudobnejšie krajiny môžu uznávať právo na informácie". Stav slobody tlače sa zlepšil aj v Bosne a Hercegovine, v Paname a v Ghane.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
04. máj 2024 17:02