StoryEditor

Aféra Rainbow Warrior narušila kampaň

03.10.2006, 00:00

Paríž -- Prezidentskú kampaň vo Francúzsku poznačili nové odhalenia. Týkajú sa kandidátky socialistov Ségolene Royalovej, ktorej brat Gérard je obvinený zo sabotáže lode Rainbow Warrior. Podľa tvrdení druhého brata Antoina mal Gérard v roku 1985, ako bývalý agent francúzskej tajnej služby, umiestniť bombu pod loď, a tak ju potopiť.
Loď, ktorá kotvila v novozélandskom prístave Auckland, patrila hnutiu Greenpeace. Aktivisti protestovali proti francúzskym jadrovým pokusom na ostrove Murroroa v Polynézii. V tom čase mal kadet Gérard iba navigovať loď s potápačmi, ktorá Rainbow Warrior sledovala.
Celý prípad otvorila novozélandská polícia po 15 rokoch. Čiastočná vina Gérarda Royala bola známa už dávno, len teraz sa však dostali na verejnosť aj správy, že nálož umiestnil práve on.
Ségolene Royalová, najhorúcejšia kandidátka v blížiacich sa prezidentských voľbách, vyjadrila nad celou záležitosťou prekvapenie. Predovšetkým nad tým, že celá záležitosť sa dostala na verejnosť krátko po oznámení jej kandidatúry. Obvinenia môžu ohroziť aj druhého kandidáta socialistickej strany Laurenta Fabiusa, ktorý bol v čase útoku premiérom.
Novozélandská premiérka Helen Clarková otvorenie prípadu spochybnila, pretože Nový Zéland a Francúzsko celý prípad uzavreli už v roku 1991. Prípadu sa príliš nevenuje ani francúzska tlač, pretože politické tábory sa k tejto téme stavajú skôr vyhýbavo.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. apríl 2024 06:49