StoryEditor

Technopárty ako súčasť politiky

02.08.2005, 00:00

Zdá sa, že leto bez škandálu okolo prázdninovej technopárty by u našich českých susedov nebolo úplné. Paradoxne však nejde ani tak o udalosť hudobného, ako predovšetkým politického života. Platí to aj o tohtoročnej technopárty, ktorá sa konala koncom minulého týždňa pri Tachove v západných Čechách. Razancia, s akou ju stovky príslušníkov polície rozohnali -- dokonca i za asistencie vodného dela a s použitím slzotvorného plynu -- bola nebývalá, takže proti ostrosti mužov zákona podobne ako v nedeľu aj včera protestovali stovky ľudí. Zišli sa pred sídlom ministerstva vnútra v Prahe, pričom v rukách niesli heslá ako "Fašisti z vlády!" či "Techno nie je terorizmus". V pondelkovom vyhlásení organizátori protestných akcií uviedli, že polícia za každú cenu hľadala zámienku na zásah a vinia ministra vnútra zo zverejňovania nepravdivých faktov, ktorých cieľom bolo negatívne ovplyvňovanie verejnosti. Na základe informácie z internetovej stránky www.policejnistat.cz sa ešte rozsiahlejší protest uskutoční v stredu. Proti postupu českej polície včera pred veľvyslanectvom ČR v Bratislave protestovali aj Slováci.
Gigantická technopárty rozdelila českých politikov, hoci vyznávačom hudobného štýlu techno nie je pravdepodobne nikto z nich. Zatiaľ čo sociálna demokracia i vláda samotná zákrok obhajujú, opozícia vyslovila proti nemu veľké výhrady. Na jej stranu sa pridal i prezident Václav Klaus, ktorý ho označil za "ťažko ospravedlniteľný". Kvôli týmto slovám sa opäť zaiskrilo medzi ním a premiérom Jiřím Paroubkom. Ten promptne hlavu štátu obvinil "zo zneužívania ústavnej funkcie čestného predsedu ODS".
Hrot kritiky je namierený takisto proti ministrovi vnútra Františkovi Bublanovi, ktorý však výzvy na odstúpenie z funkcie včera rázne odmietol a vinu za udalosti zvalil na organizátorov celej akcie, ktorí sa podľa neho správali konšpiratívne.
Splnomocnenec českej vlády pre ľudské práva Svatopluk Karásek má úplne iný názor a domnieva sa, že zranenie desiatok ľudí na oboch stranách ide na vrub polície, ktorá zablokovala prístupovú cestu. Myslí si, že ak sa účastníci stretnutia nazvaného CzechTek budú sťažovať na Európskom súde pre ľudské práva, mohli by dosiahnuť úspech. Predpokladá, že ešte pred tým sa zásahom bude zaoberať Rada vlády ČR pre ľudské práva, ktorej predsedá.
Možno teda očakávať, že tóny technopárty sa budú českou politickou scénou niesť ešte nejaký čas. Minister spravodlivosti Pavel Němec už vnútro požiadal o podrobnú správu vo veci policajného postupu s tým, že informácie z oznamovacích prostriedkov v ňom vyvolávajú "isté pochybnosti".

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
06. máj 2024 05:27