StoryEditor

Odborníci predpovedajú veľmi aktívnu hurikánovú sezónu

19.07.2005, 00:00
Hurikánová sezóna v Atlantickom oceáne sa síce začala iba pred niekoľkými týždňami, no v Karibiku a pri pobreží Spojených štátov už vyčíňalo päť tropických búrkových systémov.

Hurikánová sezóna v Atlantickom oceáne sa síce začala iba pred niekoľkými týždňami, no v Karibiku a pri pobreží Spojených štátov už vyčíňalo päť tropických búrkových systémov. Rekordom je aj fakt, že dva z nich dosiahli silu hurikánu, navyše takmer najsilnejšej kategórie. Zatiaľ posledný, hurikán Emily, včera dorazil k pobrežiu Mexika, pustošil polostrov Yucatán a postupoval k južnému Texasu.
Najviac škôd Emily napáchal vo vyhľadávaných letoviskách Riviera Maya, ničil elektrické vedenia, vyvracal stromy a vynútil si evakuáciu desiatok tisícok turistov. Svojou silou pripomínal hurikán Gilbert z roku 1988. Emily si však nevyžiadal stovky obetí, ako to bolo v prípade Gilberta (až 320 ľudí). Pri evakuácii ropných plošín zahynuli dvaja piloti vrtuľníka, na Jamajke to boli ďalšie štyri osoby. Oko hurikánu narazilo na pevninu pri letovisku Tulum ako hurikán štvrtej kategórie (najsilnejšia je piata), keď rýchlosť vetra dosahovala 135 kilometrov za hodinu. Neskôr sa oslabil na víchricu druhej kategórie, no ako postupoval nad Mexickým zálivom, opäť silnel. Najvyšší stupeň pohotovosti vyhlásili vo vyše stovke miest, do vnútrozemia podľa informácií BBC evakuovali 30 000 zahraničných turistov. Krajinu po vyhlásení hurikánového nebezpečenstva minulý týždeň opustilo asi 80 000 turistov.

Piata víchrica v Atlantiku
Arlene, Bret, Cindy, Dennis a teraz Emily. Martin Nielson, hlavný meteorológ v Národnom hurikánovom centre v Miami na Floride, tvrdí, že ide o prvý prípad od zaznamenávania hurikánov v roku 1851, čo evidovali už tak skoro na začiatku sezóny päť veľkých búrok. Naznačuje to, že tohtoročná sezóna bude mimoriadne aktívna. "Ak už tak včasne máte niekoľko naozaj veľkých búrok, je viac ako pravdepodobné, že pôjde o aktívnu sezónu," povedal pre Associated Press Hugh Willoughby, meteorológ z Florida International University v Miami. Túto správu zrejme nechcelo počuť 65 miliónov Američanov žujúcich na pobreží Mexického zálivu. Hurikány pritom môžu mať rozsah až 640 a výšku 16 kilometrov, za týždeň sú schopné prejsť atmosférou aj päťtisíc kilometrov.
Meteorológ William Gray z Coloradskej štátnej univerzity musel svoju predpoveď na rok 2005 od decembra meniť už trikrát. Najprv hovoril o 11 tropických systémoch, potom o trinástich a dnes by to malo byť pätnásť. Teraz sa však už obmedzuje na tvrdenie, že tento rok bude ich počet "výrazne vyšší" než priemerné číslo desať systémov (z toho šesť hurikánov). Podľa londýnskeho Benfield Hazard Research Centre by sa mohlo vytvoriť deväť hurikánov.

Hľadanie príčin
Vedci si teraz lámu hlavu nad tým, čo spôsobuje túto výraznú aktivitu. Niektorí vinia globálne otepľovanie, iní tvrdia, že ide iba o obyčajný prírodný cyklus. Advokáti druhej tézy pripomínajú, že najväčší počet hurikánov pustošil pred začiatkom procesu otepľovania: v rokoch 1941 až 1956. Najsmrteľnejšie zas na začiatku minulého storočia. Pri hurikáne, ktorý v roku 1900 zasiahol štát Texas, najmä Galveston, zahynulo 8 000 osôb. V roku 1928 si hurikán pri jazere Okeechobee na Floride vyžiadal 1 836 životov. Vedci viniaci globálne otepľovanie na druhej strane poukazujú na oteplenie oceánu v rovníkovej Afrike až o dva stupne a poukazujú na zmenu salinity vody.
Atlantická hurikánová sezóna sa začína 1. júna a trvá do 30. novembra, vrcholí v polovici septembra. Práve v tomto období meteorológovia ostro sledujú tvorbu búrkových systémov pri severozápadnom pobreží Afriky. Najnebezpečnejšie sú vetry v okolí oka hurikánu, v tzv. zóne smrti. Naproti tomu priamo v oku je väčšinou jasno a vanie iba slabý vietor. Ich typický tvar je výsledkom zemskej rotácie. Keďže sa môže v rovnakom čase vyskytovať aj viac hurikánov, zaviedlo sa ich pomenúvanie striedavo ženskými a mužskými menami.

Veľké škody
Už minuloročná hurikánová sezóna bola jednou z najaktívnejších a najničivejších. Najviac ľudí zabil hurikán Jeanne (až 1 500). Za zmienku však stoja aj Ivan, Charley a Frances. Extrémne aktívna bola sezóna v roku 1995, vtedy sa vytvorilo až 19 systémov, najsilnejší bol vtedy hurikán Opal. Hurikány spôsobujú aj obrovské materiálne škody. Hurikán Andrew napáchal v roku 1992 na juhovýchode Floridy a v Louisiane škody vo výške 26,5 mld. USD. Paradoxne inak išlo o vcelku pokojnú sezónu. Hurikán Charley minulý rok spôsobil v Spojených štátoch škody za 14 miliárd, rovnako ako Frances, Ivan za 13 miliárd a Jeanne za sedem miliárd dolárov.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 11:51