StoryEditor

Expremiér na hranici smrti

29.11.2006, 23:00
Autor:
ČTKČTK

Len necelý deň po smrti bývalého ruského špióna Alexandra Litvinenka na zatiaľ neznámu chorobu ťažko ochorel bývalý ruský premiér Jegor Gajdar. Prvý postsovietsky premiér počas konferencie v Írsku prudko zvracal a omdlel. V bezvedomí bol tri hodiny. Ochorenie prišlo náhle a drasticky. Najskôr ho previezli do nemocnice v Dubline. Potom ho hospitalizovali v Moskve.
"Jeho život bol vážne ohrozený. Lekári stále nevedia, čo bolo príčinou jeho stavu," povedala jeho dcéra Maria Gajdarová. Lekári si prudké vracanie krvi a krvácanie z nosa nevedia vysvetliť. Nakoniec sa im podarilo jeho stav stabilizovať. Jeden z jeho spojencov a šéf štátneho elektrárenského monopolu Anatolij Čubajs vyslovil podozrenie, že jeho choroba súvisí so smrťou Litvinenka a vraždou novinárky Politkovskej. "Trojuholník Politkovská, Litvinenko a Gajdar bol veľmi atraktívni pre niektorých ľudí, ktorí sa snažia o násilnú zmenu v Rusku," povedal Čubajs.
"Mal som také náhle zdravotné problémy, že sa môj život dostal do ohrozenia. Dosiaľ žiadny lekár, ktorý ma vyšetroval, nedokázal vysvetliť, čo sa mi prihodilo," povedal Gajdar. Sám však nechcel komentovať, či si myslí, že sa ho niekto pokúšal otráviť.
Litvinenko, ktorého pred nedávnom niekto otrávil rádioaktívnym polóniom -210, vraj pracoval pre Gajdara ako ochrankár. Gajdar bol liberálny ekonóm a umiernený kritik vlády Vladimira Putina. Odštartoval reformy a prvú vlnu privatizácie po páde Sovietskeho zväzu.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. máj 2024 23:15