StoryEditor

Prvá turistka vo vesmíre

18.09.2006, 00:00
Autor:
ČTKČTK
Turistika už nie je obmedzená len na našu planétu. Výlet na vesmírnu stanicu stojí 20 miliónov dolárov.

Turistika už nie je obmedzená len na našu planétu. Niekoľko bohatých vyvolených môže ísť na výlet aj do vesmíru. Po troch mužoch si cestu a pobyt na Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS) ako prvá žena vychutná Američanka iránskeho pôvodu Anousheh Ansariová.

Vlajky na skafandri
Cesty do vesmíru usporiadavajú pre bohatých záujemcov Rusi. Cena takéhoto výletu sa pohybuje okolo 20 miliónov dolárov. Pre ruský kozmický priemysel je to vítaná finančná injekcia.
Ansariová pred novinármi v kazašskom kozmodróme Bajkonur vyjadrila nádej, že vďaka ceste do vesmíru získa predstavu o "krehkosti" našej planéty a "našej zodpovednosti" voči nej. "Naozaj dúfam, že sa náš pohľad zmení, hneď ako uvidíme Zem prvýkrát z vesmíru," povedala.
Ansariová je riaditeľkou americkej telekomunikačnej spoločnosti. Narodila sa v Iráne, kde žila do svojich 16 rokov a potom emigrovala do Spojených štátov. Na svojom skafandri preto ponesie vlajky oboch momentálne znepriatelených štátov. Prvou vesmírnou turistkou sa stala len vďaka smole Dajsuke Enomota. V rakete Sojuz mal pôvodne sedieť Japonec, v auguste však neprešiel lekárskymi testmi.

Výmena posádky
Štart ruskej vesmírnej lode Sojuz je naplánovaný nadnes ráno krátko po šiestej nášho času. Z Bajkonuru sa smerom k ISS okrem americkej podnikateľky Ansariovej vydá aj dvojica profesionálnych kozmonautov, Rus Michail Ťjurin a Američan Michael Lopez-Alegria. Ruská vesmírna loď mala pôvodne odštartovať už 14. septembra, kvôli problémom s odletom amerického raketoplánu Atlantis z floridského Mysu Canaveral štart museli odložiť. Atlantis štartoval namiesto 27. augusta nakoniec až 9. septembra. Americký raketoplán sa od ISS odpojil len včera a uvoľnil tak miesto pre raketu Sojuz.
Podľa ruskej vesmírnej agentúry Roskosmos by mal Sojuz k stanici doraziť 20. septembra. Kapitán letu Lopez-Alegria spolu s Ťjurinem vystriedajú na jej palube dvoch stálych obyvateľov Jeffreyho Williamsa a Pavla Vinogradova, ktorí boli doteraz na ISS s nemeckým astronautom Thomasom Reiterom. Ansariová by sa mala s Williamsom a Vinogradovom vrátiť späť na Zem po týždni pobytu vo vesmíre. ČTK, bk

Vesmírni turisti
Štyridsaťročná Ansariová sa stane celkovo 48. ženou, ktorá sa vydala do vesmíru, je však prvou ženou, ktorá si za cestu musela zaplatiť. Celkovo sa stala len štvrtým civilným návštevníkom vesmíru. Pred ňou cestovali ako turisti do kozmu americký milionár Dennis Tito v roku 2001, Juhoafričan Mark Shuttleworth v roku 2002 a ďalší Američan Gregory Olsen v minulom roku.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 02:26