StoryEditor

Fico a Paroubek oživujú Československo

17.07.2006, 00:00
Trochu v mediálnom tieni veľkých zahraničnopolitických tém, akými sú schôdzka štátov G 8 alebo kríza na Blízkom východe, bola sobotná návšteva slovenského premiéra Roberta Fica v Česku.

Trochu v mediálnom tieni veľkých zahraničnopolitických tém, akými sú schôdzka štátov G 8 alebo kríza na Blízkom východe, bola sobotná návšteva slovenského premiéra Roberta Fica v Česku. Český prezident Václav Klaus a predseda vlády Jiří Paroubek potvrdili, že plne akceptujú výsledky slovenských parlamentných volieb. Podľa Jiřího Paroubka neexistujú dôvody pre sankcie európskych sociálnych demokratov proti Slovensku a zaujatie ich politického stanoviska bolo unáhlené. Dokonca je pripravený obmedziť cesty k tým partnerom českej sociálnej demokracie, ktorí by podnikli nejaké kroky proti Slovensku. Konštatoval, že v programe Slovenskej národnej strany nenašiel nijaké výstrednosti a že nebude "preferovať vzťahy k vodcom ostatných sociálnodemokratických strán len preto, aby Fico zostal v politickej izolácii". Podľa českého premiéra Európa oceňuje sebavedomie.
Pokiaľ ide o túto vlastnosť, vo vystupovaní nového slovenského premiéra počas vôbec prvej oficiálnej cesty do zahraničia nechýbala. Na rokovaní v Prahe a Kolodějoch českým partnerom opísal priority svojho kabinetu, ktorého smerovanie nazval "jednoznačne európske": kritikov vyzval, aby ním vedenú vládu hodnotili neskôr podľa toho, čo dosiahne. Spoločne s českými politikmi sa pozastavil aj pri niektorých špecifických aspektoch česko-slovenských vzťahov, ktoré by mohli zohrať rolu pri koordinovanom postupe v budúcnosti. Kým Paroubek osviežil dávnejšiu myšlienku o oživení obchodnej značky "Made in Czechoslovakia" na niektorých zahraničných trhoch, Fico akcentoval najmä koordináciu v cestovnom ruchu. Do reči opäť prišlo i česko-slovenské jazykové zbližovanie, pretože podľa zhodného názoru politikov mladá generácia v oboch štátoch jazyku druhého národa už prestáva rozumieť. Diskutované oživenie spolupráce Slovenskej televízie a Českej televízie je však na základe skúsenosti z posledných rokov skôr zbožným želaním. Aj keď v česko-slovenským vzťahoch je zatiaľ neznámou veličinou postoj budúcej novej českej vlády, ukazuje sa to skôr optimisticky.

01 - Modified: 2003-03-21 01:47:43 - Feat.: 0 - Title: Stanovená by mala byť len výška príjmu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 11:25