StoryEditor

Alžírski teroristi ohrozujú Francúzsko

23.08.2005, 00:00
Francúzi musia znova rátať s tým, že zažijú teroristický útok. A to napriek tomu, že Francúzsko sa neangažuje vojensky v Iraku, ani nepreberá názory americkej administratívy na vojnu proti terorizmu.

Francúzi musia znova rátať s tým, že zažijú teroristický útok. A to napriek tomu, že Francúzsko sa neangažuje vojensky v Iraku, ani nepreberá názory americkej administratívy na vojnu proti terorizmu. Do krajiny sa však po desiatich rokoch vracia stará hrozba.
Islamskí teroristi zaútočili na parížske metro 25. júla 1995 - na frekventovanej stanici Saint-Michel vtedy zahynulo osem ľudí. Nasledovali ďalšie atentáty aj v iných mestách, ktoré si vyžiadali desiatky zranených. Alžírski radikáli takto trestali Francúzsko za to, že podporovalo tamojší vládny režim. Islamisti na francúzske územie preniesli vojnu, ktorá Alžírsko sužuje od roku 1992. Vláda vtedy zrušila výsledky parlamentných volieb, v ktorých jasne zvíťazili islamskí radikáli. Rozpútala sa občianska vojna, v ktorej za 13 rokov zahynulo najmenej 150 000 ľudí, najmä civilistov.
Alžírski radikáli teraz na Francúzsko znova upreli svoj pohľad. V komuniké zverejnenom na internete vyzývajú na útoky proti Alžírčanom žijúcim vo Francúzsku, ktorí podporujú alžírsky vládnuci režim. "Vyzývame našich bratov vo viere žijúcich vo Francúzsku, aby prenasledovali bandu kriminálnikov a odpadlíkov, ktorí v tejto krajine našli bezpečnú skrýšu," uviedla Salafistická skupina pre kázanie a boj (GSPC). "Našimi ozajstnými nepriateľmi nie sú len alžírski vojnoví velitelia, ale aj mnoho civilistov, ktorí majú úzke kontakty s francúzskymi predstaviteľmi," uvádza komuniké. "Necháte ich odpočívať vo Francúzsku, kde trávia dovolenku, aby nabrali sily a potom sa vrátili do Alžírska s novým elánom bojovať proti islamu a verným?", pýta sa GSPC.
Alžírski radikáli teda znova plánujú preniesť vojnu do Francúzska. Najviac ohrození nie sú oficiálni predstavitelia, ale podnikatelia, umelci či intelektuáli, ktorí nemajú žiadnu ochranku. Podľa médií je výzva adresovaná spiacim teroristickým bunkám vo Francúzsku.
V Alžírsku je pre islamistov boj čoraz zložitejší. Vláde prezidenta Abdala Azíza Butefliku sa podarilo eliminovať sily radikálov - podľa odhadov má GSPC už iba necelých 500 členov, najmä na východe krajiny. Alžírska vláda sa snaží ukončiť občiansku vojnu nielen vojensky, ale aj politickou cestou. Voliči sa majú 29. septembra v referende vyjadriť k návrhu udeliť amnestiu radikálom. "Osoby odsúdené alebo väznené za teroristické činy, okrem masakier, znásilnení a bombových atentátov na verejných miestach, budú oslobodené," tvrdí text, ktorý vláda predkladá na schválenie voličom. Podľa Butefliku je amnestia jedinou cestou, ako ukončiť občiansku vojnu.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 18:24