StoryEditor

Izraelské komando proti osadníkom

11.04.2005, 00:00
Autor:
TASRTASR
Izraelské komando proti osadníkom

Americký prezident George W. Bush sa na dnešnom stretnutím s izraelským premiérom Arielom Šaronom na svojom ranči v Texase vyjadrí aj k izraelskému zámeru budovať ďalšie židovské osady v oblasti východného Jeruzalema. "To, čo hovorím verejne, hovorím aj súkromne," povedal Bush.
Mierový plán kvarteta sprostredkovateľov (USA, EÚ, OSN a Rusko), známy ako "cestovná mapa", má "jasné záväzky, pokiaľ ide o židovské osady", povedal americký prezident a dodal, že očakáva ich plnenie izraelským premiérom. Izrael predtým oznámil, že sa chystá vybudovať 3 500 nových domov na území Predjordánska. Plánované rozšírenie tamojších osád by malo spojiť najväčšiu židovskú osadu na západnom brehu Jordánu Mále Adumim s východnou časťou Jeruzalemu.
Izraelská tlač minulý týždeň informovala, že izraelská armáda a polícia zriadili spoločnú elitnú jednotku, ktorej úlohou budú zásahy v prípade násilného odporu osadníkov proti vysťahovaniu z rušených osád v pásme Gazy a na západnom brehu Jordánu. Napriek tomu, že väčšina osadníkov údajne súhlasí s evakuáciou osád, očakáva sa, že časť extrémisticky zameraných osadníkov sa postaví na odpor proti evakuácii, ktorú Šaron plánuje uskutočniť v lete tohto roku. Časť osadníkov chce svoj nesúhlas s rušením osád vyjadriť len pasívnym odporom, ale niektorí izraelskí predstavitelia sa obávajú, že by sa to mohlo vymknúť kontrole a protesty by mohli prerásť aj do násilností. Z toho dôvodu bolo potrebné preventívne zriadiť takúto elitnú jednotku. V tomto komande sú príslušníci špeciálnych policajných protiteroristických skupín, príslušníci námornej pechoty a jednotky na potláčanie väzenských vzbúr.
O evakuácii osád už rozhodla izraelská vláda aj kneset (parlament). Skupina rabínov, ktorá podporuje osadnícke hnutie, však vydala vo štvrtok stanovisko, v ktorom tvrdí, že judaistické zákony zakazujú odovzdať osady v pásme Gazy a na západnom brehu Jordánu osobám, ktoré nie sú Židia.
Premiér Šaron je však presvedčený, že väčšina židovských osadníkov sa z pásma Gazy vysťahuje dobrovoľne. Vo svojom vystúpení na štvrtkovom stretnutí s členmi strany Likud Šaron vyhlásil, že mu je jasné, že ani jediný človek nechce z osád odísť, ale keďže vláda a parlament o tom už rozhodli, osadníci chápu, že sa musia presťahovať na iné miesta.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 15:17