Martin KlusTASR/J. Novák
StoryEditor

Klus kritizoval hybridné útoky prezidenta Lukašenka voči Únii a NATO

16.11.2021, 18:12
Autor:
TASRTASR
Štátny tajomník kritizoval Lukašenka za to, že "obchoduje s nešťastnými ľuďmi v núdzi, vytláča ich do nedôstojných podmienok v lesoch a v chlade."

Štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Martin Klus kritizoval v utorok "hybridné útoky" bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka voči spojencom Slovenska v Únii a NATO.

Vyjadril sa tak počas svojej návštevy Litvy, pričom tým reagoval na migračnú krízu na hraniciach s Bieloruskom. Informoval o tom komunikačný odbor ministerstva zahraničia.

"To, čo sa deje na vonkajších hraniciach Európskej únie s Bieloruskom, je súčasťou vážnych hybridných útokov proti členským štátom EÚ. A je to tiež vrchol cynizmu nedemokratického bieloruského systému, ktorý už nemá žiadnu legitimitu," vyhlásil Klus.

Lukašenka odsúdil za to, že "obchoduje s nešťastnými ľuďmi v núdzi, vytláča ich do nedôstojných podmienok v lesoch a v chlade, núti ich nelegálne prekračovať hranice a zneužíva ich ako nástroj politického boja s cieľom destabilizovať Úniu".

Poznamenal, že o týchto skutočnostiach sa mal možnosť presvedčiť počas návštevy Litvy, ale je to badateľné i v prípade Poľska. "Situácia je alarmujúca a s prichádzajúcou zimou sa môže ešte zhoršovať. Považujem preto za nutné zdôrazniť, že našou spoločnou prioritou je v prvom rade vystríhať zúfalých ľudí na úteku pred bezohľadnými a nebezpečnými praktikami bieloruského systému, ako aj pašerákov, a podľa možnosti adekvátne potrestať všetkých zodpovedných," dodal.

Štátny tajomník sa v Litve stretol i s bývalou bieloruskou prezidentskou kandidátkou a exilovou opozičnou líderkou Sviatlanou Cichanovskou. Na stretnutí zdôraznil, že Slovensko "naďalej pevne verí v európsku budúcnosť Bieloruska". "Žiaľ, je evidentné, že Alexandr Lukašenko naďalej pokračuje v represiách voči vlastným občanom a zastrašovaní opozície či občianskej spoločnosti, vrátane mimovládnych organizácií a nezávislých médií," poznamenal.

Výstavbu fyzických bariér na hraniciach vníma Slovensko podľa jeho slov len ako dočasné a krajné riešenie v krízovej situácii. Je podľa neho potrebné rozlišovať medzi Lukašenkom a bieloruským ľudom, ktorý si želá slobodu a demokraciu.

"Stretnutia s predstaviteľmi bieloruskej demokratickej opozície a občianskej spoločnosti vysielajú jasný signál našej podpory demokratickej a európskej budúcnosti Bieloruska, v ktorej žiadne ploty nebudú potrebné," uviedol.

Klus sa v rámci svojej pracovnej cesty v spomínanej pobaltskej krajine stretol sa aj so štyrmi príslušníkmi Policajného zboru, ktorí v rámci misie Frontexu pomáhajú pri ochrane litovsko-bieloruských hraníc. Pripomenul, že Slovensko už v rámci solidarity poskytlo Litve aj dve humanitárne zásielky.

Litva by podľa jeho slov nemala niesť bremeno ochrany vonkajších hraníc Únie len na svojich pleciach. "Nezabúdame, že litovské hranice s Bieloruskom sú zároveň aj vonkajšími hranicami EÚ a teda aj našimi hranicami," povedal v tejto súvislosti.

01 - Modified: 2024-04-14 11:25:15 - Feat.: - Title: NATO označilo útok Iránu na Izrael za "eskaláciu" a tiež vyzvalo na zdržanlivosť 02 - Modified: 2024-04-12 12:39:59 - Feat.: - Title: Štáty NATO musia zvýšiť produkciu munície, ak chcú odstrašiť Rusko, vyhlásil poľský prezident 03 - Modified: 2024-04-11 14:39:53 - Feat.: - Title: Vo vyšetrovacej väzbe zomrel muž, ktorý čakal na súd za kritiku Lukašenka 04 - Modified: 2024-04-11 13:23:23 - Feat.: - Title: Poučenie z roku 2016? Európski diplomati sa snažia nadviazať kontakt s Trumpovými spojencami 05 - Modified: 2024-04-10 11:54:48 - Feat.: - Title: Čaputová chce zostať na Slovensku. Nemám záujem vstúpiť do politiky, odkazuje
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
16. apríl 2024 08:37