StoryEditor

Prehodnotia privatizáciu?

31.08.2005, 00:00

V prípade víťazstva v parlamentných voľbách roku 2006 chce maďarská pravicová opozícia prehodnotiť privatizačné transakcie súčasnej socialisticko-liberálnej vlády. Tvrdí predseda opozičnej strany FIDESZ Viktor Orbán.
"Prehodnotíme privatizáciu, ktorá neprebehla podľa platných pravidiel. Ak k privatizácii došlo v súlade s pravidlami, ale v pozadí bola korupcia a iné nezákonnosti, štát si vezme majetok naspäť," vyhlásil
Orbán. Expremiér nevylúčil vrátenie majetku do rúk štátu aj v prípade, že to bude v národohospodárskom záujme. Orbán nekonkretizoval, o ktoré privatizované podniky pôjde. Opozícia odsudzuje napríklad pripravovanú privatizáciu leteckej spoločnosti Malév a budapeštianskeho letiska Ferihegy. Vládna koalícia označila Orbánov prejav za závan päťdesiatych rokov minulého storočia. "Expremiér sa vo svojom prejave vrátil o 50 rokov späť. Podobný prejav môže odradiť zahraničných investorov. Nikto predsa nebude taký blázon, aby kupoval v Maďarsku majetok, ktorý mu štát môže kedykoľvek vziať," vyhlásila šéfka poslaneckého klubu vládnej Maďarskej socialistickej strany Ildikó Lendvaiová.
Hovorkyňa vlády Boglár Lászlóová nevylúčila, že premiér Ferenc Gyurcsány bude od šéfa opozície požadovať odškodnenie za prípadnú stratu niektorých investícií. "Vláda rokuje s 26 veľkými investormi, ktorí by mali v Maďarsku vytvoriť 23-tisíc nových pracovných miest," uviedla Lászlóová.
Pravicový FIDESZ sa rozhodol necelý rok pred parlamentnými voľbami prejsť do frontálneho útoku proti ľavici. Podpredseda FIDESZ-u László Kövér vyhlásil, že zmena režimu nebola v Maďarsku dôsledná. "Parlament mal po roku 1990 jasne vyznačiť deliacu čiaru medzi vinníkmi a nevinnými. Model českého lustračného zákona nie je ideálny, ale vždy je to lepšie, než súčasná situácia v Maďarsku a to, čo sa v dôsledku absencie lustračného zákona v našej krajine za uplynulých 15 rokov
stalo," uviedol Kövér. Podpredseda FIDESZ-u ostro zaútočil na bývalého premiéra Gyulu Horna, ktorého označil za vlastizradcu. "Je neuveriteľné, že štyri roky po zmene režimu sa v roku 1994 stal predsedom vlády človek, ktorý so zbraňou v ruke bojoval proti vlastnému štátu, ako žoldnier v službách cudzej krajiny (Horn sa aktívne zúčastnil na potlačení protikomunistického povstania v roku 1956 -- pozn. red.). Horn je symbolom sfušovanej zmeny režimu v Maďarsku. Péter Medgyessy a Ferenc Gyurcsány sú len dôsledkami tejto chyby," dodal Kövér.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 10:26