StoryEditor

Záhadná krádež v slávnej Ermitáži

02.08.2006, 00:00
Zo slávneho ruského múzea Ermitáž záhadne zmizlo presne 221 vzácnych exponátov. Hodnota ukradnutých umeleckých diel je takmer päť miliónov dolárov. Nato, že v petrohradskom múzeu chýbajú sa prišlo pri bežnej inventúre. Hlavný kurátor unikátnych zbierok zomrel, hneď po začiatku vyšetrovania.

Zo slávneho ruského múzea Ermitáž záhadne zmizlo presne 221 vzácnych exponátov. Hodnota ukradnutých umeleckých diel je takmer päť miliónov dolárov. Na to, že v petrohradskom múzeu chýbajú, sa prišlo pri bežnej inventúre. Hlavný kurátor unikátnych zbierok zomrel hneď po začiatku vyšetrovania. "V tejto afére je veľmi veľa záhadných vecí. Bohužiaľ, nie sú pochybnosti, že sa to nestalo bez vedomia zamestnancov múzea," povedal hovorca Emirtáže.
Zoznam ukradnutých predmetov v záujme vyšetrovania nezverejnili. Predmety podľa všetkého mizli postupne. Najviac odcudzených exponátov predstavuje ruskú porcelánovú výrobu z 15. až 19 storočia. Ruský porcelán je mimoriadne unikátny. Na západe sa porcelán objavil oveľa neskôr ako v Rusku a práve Ermitáž má jednu z najbohatších kolekcií. Na medzinárodných aukciách môže byť podľa expertov cena lupu niekoľkonásobne vyššia. Polícia má už aj prvú verziu prípadu. Približne pred mesiacom v múzeu vypomáhali študenti a praktikanti. Nie je preto vylúčené, že v krádeži je zapletený aj niekto z nich, na základe objednávky od súkromných zberateľov. Zalarmovaná je polícia v celom Petrohrade, kontroluje všetky osobné aj nákladné autá.
Ermitáž už jednu slávnu krádež zažila. V marci 2001 zlodeji, ktorých sa doteraz nepodarilo vypátrať, vyrezali za bieleho dňa z rámu plátno francúzskeho maliara Jeana-Léona Géroma Bazén v háreme. Napriek tomu, že obraz bol poistený na milión dolárov, nebol chránený poplašným zariadením. Hneď ako vtedy krádež zistili, prehľadala polícia všetkých turistov a zamestnancov. Bez výsledku, obraz doteraz nenašli.
Muzeum sa snaží modernizovať ochranný systém, stále však vystavené predmety nie sú chránené tak, ako by si to ich umelecká hodnota vyžadovala. Výstavné sály nemajú potrebnú klimatizáciu a vetranie. Zamestnanci múzea preto musia často vetrať cez okná, čo dáva zlodejom ďalšie šance. Najslávnejšie ruské múzeum sídli v Zimnom paláci ruských cárov, na brehu Nevy. Je jedným z najbohatších muzeí sveta.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 14:36