StoryEditor

Domov dôchodcov v zahraničí

09.08.2005, 00:00
Népszabadság pripomína, že za umiestnenie starého človeka do maďarského domova dôchodcov zaplatia príbuzní dva až päť miliónov forintov. "V Trsticiach sa táto suma pohybuje okolo sedemdesiattisíc korún, čo je podstatne menej. Mesačne sa za komplexnú starostlivosť platí 6 300 korún.

V Maďarsku vyvolala veľký záujem ponuka domova dôchodcov zo slovenskej obce Trstice, kde prijímajú babičky a deduškov aj od našich južných susedov. Denník Népszabadság pripomína výhody: obec leží len 50 kilometrov od Győru, 96 percent zo štyroch tisícov tunajších obyvateľov je maďarskej národnosti a v neposlednom rade je tunajší domov dôchodcov lacnejší, než podobné zariadenia v Maďarsku.
Starosta obce František Juhos zdôrazňuje, že sociálny domov a penzión pre starších prevádzkuje obec. "Máme tu aj vlastnú lekársku ordináciu, rehabilitačné stredisko, práčovňu a kuchyňu. Väčšinu financií sme získali zo zahraničných zbierok," uviedol starosta. Cezhraničnej spolupráci oboch krajín aj v tejto oblasti pomohol spoločný vstup Slovenska a Maďarska do Európskej únie.
Népszabadság pripomína, že za umiestnenie starého človeka do maďarského domova dôchodcov zaplatia príbuzní dva až päť miliónov forintov. "V Trsticiach sa táto suma pohybuje okolo sedemdesiattisíc korún, čo je podstatne menej. Mesačne sa za komplexnú starostlivosť platí 6 300 korún. Pre občanov Maďarska sú tieto sumy o niečo vyššie, pretože na slovenských občanov prispieva určitou sumou štát. Aj tak je starostlivosť o starších občanov v Trsticiach podstatne lacnejšia, než v Maďarsku," píše denník. Občania Maďarska zatiaľ využívajú služby domova dôchodcov v Trsticiach predovšetkým na obdobie dovoleniek.
Podľa maďarského ministerstva zdravotníctva je v maďarských domovoch dôchodcov a zariadeniach podobného typu celkovo 48-tisíc miest. Na umiestnenie v súčasnosti čaká asi 15-tisíc občanov. Čakacie lehoty sú veľmi dlhé, preto je možné predpokladať, že záujem o služby zariadenia v slovenských Trsticiach bude zo strany maďarských občanov narastať.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 06:31