StoryEditor

Prezidenti o budúcnosti únie

17.10.2005, 00:00
Autor:
ČTKČTK

Názory na ďalšie smerovanie a vývoj Európskej únie si na stretnutí v Záhrebe vymieňalo 16 prezidentov z krajín, ktoré sú členmi EÚ alebo na členstvo ešte len čakajú. Hovorili o tom, že ďalšia európska integrácia je nevyhnutná. Napríklad poľský prezident Aleksander Kwaśniewski a slovinský Janez Drnovšek sa dotkli otázky kandidatúry Turecka do EÚ a podľa ich mienky by sa Európska únia mala o túto krajinu rozšíriť.
Podľa Kwaśniewského je rozšírenie EÚ o Bulharsko, Rumunsko Chorvátsko a podľa možnosti i Turecko žiaduce. Usudzuje, že európska integrácia by bola nekompletná, keby sa nerátalo i s Moldavskom, Ukrajinou a Gruzínskom. Tieto tri krajiny však s prístupovými rozhovormi ešte nezačali, na rozdiel od Chorvátska a Turecka. Bulharsko a Rumunsko majú rady EÚ rozšíriť v roku 2007.
Drnovšek si myslí, že členstvo islamského Turecka v EÚ by znamenalo viacero výhod. EÚ by podľa neho bola príkladom a dala by svetu signál, že toleruje rozdielnu kultúru. Turecko nedávno dostalo zelenú na začatie prístupových rozhovorov. Nie je však jasné, ako sa tento pravdepodobne dlhodobý proces skončí. Plným členstvom, či iba akýmsi exkluzívnym partnerstvom.
Český prezident Václav Klaus sa zameral na fungovanie EÚ. Usudzuje, že hlavným problémom je nedostatok politickej vôle uviesť do prevádzky jednotný európsky trh a priestor a vyslovil sa za "bezbariérovú Európu". "V európskej únii existuje stále i pre nové členské krajiny viacero bariér blokujúcich všetky tie slávne slobody, na ktorých bola európska integrácia v podstate pred 50 rokmi založená," povedal Klaus pre novinárov. Vyslovil sa za akúsi "renesanciu" spolupráce národných štátov, ktoré sa navzájom rešpektujú tak na bilaterálnej, ako i na multilaterálnej úrovni. Naopak, odmieta oslabovanie úlohy národných štátov či nový federalizmus.
Slovenský prezident Ivan Gašparovič hovoril o odmietnutí európskej ústavy Francúzskom a Holandskom. Domnieva sa, že to môže signalizovať únavu z rozšírenia EÚ. Taliansky prezident Carlo Ciampi sa vyslovil za nevyhnutnosť ďalšej ratifikácie európskej ústavnej zmluvy.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
04. máj 2024 13:32