StoryEditor

Poľskí konzervatívci upratujú

22.11.2005, 23:00

Nástupom novej vlády sa v poľských štátnych úradoch začalo nebývalé upratovanie. Pod pláštikom boja proti korupcii nový kabinet premiéra Kazimierza Marcinkiewicza vyhlásil rozsiahly program očisty štátneho aparátu. Medzi prvými odišiel náčelník vojenskej tajnej služby WSI a zmenilo sa už aj vedenie polície.

Bermudský štvoruholník
Podľa názoru vládnej strany Právo a spravodlivosť poľskú vnútornú politiku významne ovplyvňoval takzvaný bermudský štvoruholník, údajne zložený z postkomunistických politikov, podnikateľov z radov starej nomenklatúry, bývalých činiteľov tajnej služby a obyčajných kriminálnikov. Mnohé aféry, do ktorých bola zapletená stará ľavicová vláda, by tomu skutočne aj nasvedčovali. Pozornosť vzbudili najmä časté -- a až dosiaľ neodôvodnené -- personálne výmeny členov predstavenstiev a dozorných rád v podnikoch, kde väčšinu vlastní štát, ako o tom svedčí napríklad ropný koncern PKN Orlen.

Výmena poľskej elity?
Na čele vládneho úsilia o očistu bude Ústredný antikorupčný úrad, podriadený samotnému premiérovi. Jeho tisíc pracovníkov bude mať kompetencie, o ktoré sa doteraz delili tajná služba ABW, polícia, generálna prokuratúra, Najvyšší kontrolný úrad a daňová polícia. Rozpočet úradu nebude podliehať parlamentnej kontrole, pričom zamestnancami budú výhradne ľudia lojálni voči novej vládnej strane.
V tomto bode sa však terajšia poľská vláda rozchádza s autormi najnovšej správy londýnskej banky EBRD, ktorí konštatujú, že korupcii v bývalých socialistických štátoch sa darí vo všetkých vrstvách spoločnosti, občiansko-konzervatívny tábor nevynímajúc. Početné škandály, ktoré sa v Poľsku objavili v rokoch 1997 -- 2001, keď bola pri moci antikomunistická vláda Solidarity, sú toho dôkazom.
V poľskej verejnosti pretrváva názor, že úlohou antikorupčného úradu bude hlavne potláčanie politických protivníkov. Túto mienku posilnil aj jeho dezignovaný riaditeľ Mariusz Kaminski, ktorý vyhlásil, že v inštitúcii môžu, "samozrejme", pracovať len tí, čo sú od 80. rokov činní v antikomunistickej opozícii. Niet teda div, že pri nedávnom stretnutí poľského premiéra s veľvyslancami štátov EÚ vo Varšave jeden zo zahraničných diplomatov štátnikovi vytkol: "Zdá sa, že chcete úplne vymeniť celú elitu krajiny". (hn/gaf)

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
03. máj 2024 23:01