StoryEditor

Futbal zastavil vyjednávania o novej českej vláde

13.06.2006, 00:00
Riešenie politickej krízy ovplyvnili aj majstrovstvá sveta vo futbale. Všetci hlavní aktéri sa stretli včera večer na štadióne v Gelsenkirchene na zápase Česka s USA. Topolánek odmietol ponuku Jiřího Paroubka letieť s ním vo vládnom špeciáli a do Nemecka prišiel autom.

Ešte pred týždňom si občianski demokrati mysleli, že sa im podarí presvedčiť ČSSD o nejakej forme podpory ich vlády. Napriek takmer istému neúspechu chce Mirek Topolánek, aby vláda, ktorú formuje, predstúpila pred parlament. Ako bude nová česká vládna zostava vyzerať a aký bude mať konkrétny program, by podľa vyjednávačov z ODS malo byť známe do konca týždňa.

Druhý a tretí pokus
ODS sa spolieha najmä na prezidenta Václava Klausa. Ten má právo určiť aj druhý raz, kto sa pokúsi zostaviť novú vládu. O tom, že čestný predseda ODS opäť poverí Mirka Topolánka, nie sú takmer žiadne pochybnosti. Dovtedy, kým sa vytvorí definitívna vláda, ktorá prejde hlasovaním v snemovni, chce vládnuť práve vznikajúci kabinet trojkoalície ODS, KDÚ-ČSL a Strany zelených. Vláda premiéra Jiřího Paroubka by mala podať demisiu v deň prvej schôdze novozvolených poslancov, teda 27. júna. O tom, kto zostaví vládu na tretí pokus, však už nerozhodne prezident, ale nový predseda snemovne. Zatiaľ sa nevie, kto ním bude. O post má záujem sociálna demokracia ako druhá najsilnejšia strana a pravdepodobne by navrhla Paroubka. Občianski demokrati už avizovali možnú kandidatúru podpredsedníčky ODS Miroslavy Němcovej.

Politika na futbale
Riešenie politickej krízy ovplyvnili aj majstrovstvá sveta vo futbale. Všetci hlavní aktéri sa stretli včera večer na štadióne v Gelsenkirchene na zápase Česka s USA. Politici však cestovali na podujatie osobitne. Topolánek odmietol ponuku Jiřího Paroubka letieť s ním vo vládnom špeciáli a do Nemecka prišiel autom. Prezident Klaus zase nechcel letieť s premiérom Paroubkom, a preto musel vzlietnuť aj druhý špeciál. Možno práve na tribúne padlo rozhodnutie, ako ďalej.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
01. máj 2024 16:50