StoryEditor

Rakúsko prežilo posledný deň pred lockdownom. V Linzi demonštrovali tisíce ľudí

21.11.2021, 21:33
Autor:
ČTKČTK
Podľa slov rakúskeho kancelára Alexandra Schallenberga je z nariadení vláda smutná. Na druhej strane ich považuje za nutnosť. Tisíce obyvateľov vyšlo na protest do ulíc Viedne aj Linzu.

Rakúsko dnes prežilo posledný deň pred nástupom celoštátnej uzávery, ktorá skončí najskôr až o tri týždne.

Kancelár Alexander Schallenberg sa občanom, najmä tým očkovaným proti covidu-19, ospravedlnil za nepríjemnosti, ktoré im nové obmedzenia prinesú.

Prvý lockdown v EÚ 

Podľa neho je z nich vláda smutná, ale považuje ich za nutnosť. Desaťtisíce odporcov opatrení demonštrovali v sobotu vo Viedni, dnes vyšli tisíce ľudí do ulíc v Linzi.

Lockdown Rakúsko od začiatku pandémie nariadilo už po štvrtýkrát, v tejto vlne k razantným opatreniam siahlo ako prvá krajina EÚ. Od pondelka budú smieť ľudia opúšťať domov len v nutných prípadoch – kvôli ceste do práce, do školy, na nákupy alebo kvôli zdravotným prechádzkam.

​Zavrú sa reštaurácie, väčšina obchodov a všetky akcie s väčším počtom účastníkov sa rušia. Krajina sa uzavrie pre turistov zo zahraničia.

"Verte mi, že to, že je znova potrebné obmedziť ľuďom ich slobody, je aj pre mňa veľmi ťažké," povedal Schallenberg v rozhovore pre dnešné vydanie denníka Kurier.

Mnoho nakazených aj ľahostajnosť 

Podľa neho vláda dúfala, že k takým prísnym reštrikciám už nebude musieť nikdy siahnuť, ale prinútili ju k tomu vysoké počty nakazených aj to, že doterajšie obmedzenia pre neočkovaných nemali príliš viditeľný efekt.

V Rakúsku za posledný deň pribudlo vyše 14-tisíc nových prípadov nákazy, čo je podľa agentúry APA vo víkendových štatistikách nezvyčajne vysoké číslo. Sedemdňová incidencia, teda počet nakazených na 100-tisíc obyvateľov za uplynulý týždeň, sa zvýšila na 1 086.

V Česku je teraz sedemdňová incidencia na hodnote 978, v Nemecku na hodnote 373. Za týždeň v Rakúsku kvôli covidu-19 zomrelo 309 ľudí.

​Okrem lockdownu vláda v piatok oznámila aj to, že od februára zavedie povinné očkovanie proti covidu. Plne očkovaných je v krajine 66 percent ľudí.

Zavreté reštaurácie ale otvorené zjazdovky 

Nariadenie o lockdowne, ktorý má trvať od dnešnej polnoci do 12. decembra, dnes schválil hlavný výbor Národnej rady (dolnej komory parlamentu). Obmedzenia pohybu, ktoré z neho plynú, budú platné desať dní, potom ich musia zákonodarcovia predĺžiť.

Oproti pôvodnému návrhu vlády parlament urobil jednu zmenu: aj počas lockdownu budú ďalej fungovať lyžiarske vleky a lanovky, ale len pre tých, ktorí majú potvrdenie o očkovaní alebo prekonaní covidu-19.

Práve piatkové správy o uzávere a povinnom očkovaní priviedli cez víkend do ulíc demonštrovať desaťtisíce ľudí. V centre Viedne sa v sobotu zišlo vyše 40-tisíc protestujúcich, teda trikrát toľko, ako úrady očakávali.

​Vysokú účasť mal aj dnešný protest v hornorakúskom Linzi – pôvodne sa odhadovalo, že na manifestáciu dorazí asi 600 ľudí, popoludní ich ale v centre mesta bolo najmenej desaťkrát toľko, napísala APA.

Povinné očkovanie nie je v rozpore s ústavou 

V dave demonštrantov v Linzi bolo vidieť veľa červenobielych štátnych vlajok a tiež transparenty s nápismi ako "Nie očkovacej povinnosti", "Ruky preč od našich detí" či "Vakcína je zločinom proti ľudskosti".

Rakúska ministerka pre EÚ a ústavné záležitosti Karoline Edtstadlerová dnes v rozhovore so stanicou ORF povedala, že zavedenie očkovacej povinnosti neodporuje ústave. Podľa nej vláda toto opatrenie vopred konzultovala s právnymi expertmi, žiadny vraj nepovedal, že by na to vláda nemala právo.

Poukázala pritom aj na prípad povinného očkovania detí v Česku, ktorý posudzoval Európsky súd pre ľudské práva v Štrasburgu a dospel k záveru, že štát v niektorých prípadoch povinné očkovanie môže nariadiť.

Hoci vláda detaily o povinnom očkovaní zatiaľ nezverejnila, povedala Edtstadlerová, že pri nedodržaní tejto povinnosti budú ľuďom zrejme hroziť pokuty až do výšky 3 600 eur. 

01 - Modified: 2021-11-13 17:00:08 - Feat.: 0 - Title: Rakúsko zavádza od pondelka celoštátny lockdown. Je určený len pre neočkovaných 02 - Modified: 2021-11-14 12:42:30 - Feat.: 0 - Title: Rakúsko bojuje s rekordným nárastom infikovaných. Od zajtra zavádza lockdown pre nezaočkovaných 03 - Modified: 2021-11-15 14:42:20 - Feat.: 0 - Title: Lockdown rozdeľuje Rakúsko. Je to prehnané, hovoria už aj niektorí očkovaní 04 - Modified: 2021-11-17 10:30:42 - Feat.: 0 - Title: Rakúsko sprísňuje podmienky vstupu. Už nebude stačiť negatívny antigén ani test na protilátky
01 - Modified: 2024-04-18 14:04:40 - Feat.: - Title: Miliardový projekt mosta medzi Sicíliou a pevninou naráža na protesty miestnych obyvateľov 02 - Modified: 2024-04-17 18:21:43 - Feat.: - Title: "Myslel som si, že sa zastaví pri Kryme." Rakúsky prezident Van der Bellen pripustil, že Putina zle odhadol 03 - Modified: 2024-04-17 12:49:11 - Feat.: - Title: Gruzínsky parlament schválil v prvom čítaní sporný zákon o zahraničnom vplyve. Opozícia hlasovanie bojkotovala 04 - Modified: 2024-04-12 11:32:36 - Feat.: - Title: Tirolská lavínová služba varuje pred "zradnými" lavínami 05 - Modified: 2024-04-12 08:30:00 - Feat.: - Title: Dovolenkový raj Slovákov už nechce turistov. Plánujú demonštrácie, hladovku aj paralýzu najväčšieho letiska
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 00:34