StoryEditor

Práca vo verejnom záujme v zahraničí a nové platové tarify

14.06.2006, 00:00

Novela zákona o štátnej službe, ktorá platí od 1. júna, zmenila aj odmeňovanie niektorých zamestnancov pri výkone práce vo verejnom záujme a spresnila postup zamestnávateľa pri určovaní príplatku poskytovaného zamestnancovi za prácu v krízovej oblasti.
Zmenil sa rozsah platu zamestnanca vykonávajúceho prácu v zahraničí, ktorý sa prepočíta na cudziu menu. Podľa doterajšej úpravy sa na cudziu menu prepočítalo 60 % všetkých zložiek platu zamestnanca (t. j. jeho funkčný plat, tzv. hodinové príplatky a odmena), ako aj náhrada za pracovnú pohotovosť. Podľa novej úpravy v zákone č. 231/2006 Z. z. sa na cudziu menu prepočíta len 60 % funkčného platu zamestnanca (t. j. súčet jeho tarifného platu a príplatkov priznaných mesačnou sumou). Zostávajúcich 40 % jeho funkčného platu, hodinové príplatky, odmena a náhrady za pracovnú pohotovosť a pohotovosť sa zamestnancovi poskytujú v slovenských korunách.
V Zbierke zákonov SR vyšlo pod č. 316/2006 Z. z. nariadenie vlády, ktorým sa vydávajú stupnice platových taríf zamestnancov pri výkone práce vo verejnom záujme. Stupnice platových taríf zamestnancov pri výkone práce vo verejnom záujme, platové tarify vybraných skupín zamestnancov, učiteľov vysokých škôl, výskumných a vývojových zamestnancov a zdravotníckych zamestnancov a pedagogických zamestnancov sa od 1. júla 2006 zvýšia o 6 %.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. september 2024 14:42