StoryEditor

Bush chce posunúť Najvyšší súd USA viac doprava

21.07.2005, 00:00
Americkí konzervatívci museli dlhé roky škrípať zubami pri kľúčových rozhodnutiach Najvyššieho súdu, keďže štyria zo sudcov boli liberáli, štyria konzervatívci a medzi nimi sudkyňa Sandra Dayová-O´Connorová.

Americkí konzervatívci museli dlhé roky škrípať zubami pri kľúčových rozhodnutiach Najvyššieho súdu, keďže štyria zo sudcov boli liberáli, štyria konzervatívci a medzi nimi sudkyňa Sandra Dayová-O´Connorová. Tá nedávno oznámila svoj úmysel odísť do dôchodku a prezident George W. Bush v noci na včera na jej miesto navrhol dlhoročného spolupracovníka republikánskych administratív, sudcu Johna Robertsa. Bush oznámil voľbu svojho prvého sudcu Najvyššieho súdu v priamom televíznom prenose z Bieleho domu. Teraz by mal Robertsa potvrdiť republikánmi kontrolovaný Senát. Aj napriek tomu, že sedem sudcov vymenovali republikánski prezidenti, súd zastával vyvážené stanovisko v otázkach ako umelé prerušenie tehotenstva, pozitívna diskriminácia menšín či modlitby v školách. To sa však môže stať minulosťou.
Favoritom bola sudkyňa Edith Brownová-Clementová, no jej vyhranené názory by boli pre demokratov oveľa ťažšie stráviteľné než Robertsove. Prezident nakoniec vybral kandidáta, ktorý upokojí hlad krajnej pravice jeho strany, ale nevyvolá ani šokujúci odpor opozície. Nominácia prichádza v pre Busha obzvlášť chúlostivom čase: rekordne nízkej popularity, problémov v Iraku a v období škandálu jeho poradcu Karla Rovea v súvislosti s únikom informácií zo CIA.
Bush si vybral Robertsa po rozhovoroch s piatimi najhorúcejšími kandidátmi. Sudca federálneho odvolacieho súdu, ktorý momentálne prednáša na univerzite v Londýne, musel hneď dvakrát po výzve Bieleho domu odcestovať do americkej metropoly. Predstavitelia administratívy citovaní denníkom Washington Post tvrdili, že prezident zvažoval niekoľko žien či predstaviteľov menšín, no nevysvetlili, prečo ich nakoniec obišiel.

Tvrdý boj
Liberálne skupiny nezaháľali a okamžite začali zbierať informácie o jeho postojoch v kľúčových otázkach, ktoré roky rozdeľujú americkú politickú scénu. Ide o prvú nomináciu sudcu najvyššej súdnej inštancie po 11 rokoch a obe strany už začali zháňať finančné prostriedky na rozsiahlu presviedčaciu kampaň nielen pre zákonodarcov, ale aj verejnosť.
Demokrati sa pripravujú na neľahkú bitku, ktorá sa zrejme začne po skončení kongresových prázdnin, nechcú však sudcovo meno zo stola zmiesť okamžite. "Vieme, že sudca Roberts nie je Dayová-O´Connorová a Biely dom nám dal jasný signál," zneli na CNN slová Bushovho súpera z roku 2004 Johna Kerryho. Ako však napísal denník Washington Times, demokrati priznávajú, že opozícia voči tomuto kandidátovi bude obzvlášť ťažká. Republikáni majú totiž v Senáte väčšinu a pred časom sa demokrati zaviazali, že obštrukcie budú pri súdnych nomináciách používať iba v obzvlášť "mimoriadnych situáciách".

Kľúčové interrupcie
Kľúčovým bude počas vypočúvaní na Kapitole Robertsov názor na interrupcie. Tu môže opozícia nájsť záchytné body. V administratíve prezidenta Busha staršieho bol zástupcom hlavného prokurátora a v jednom svojom spise uviedol, že rozhodnutie v spore, ktorý je základom americkej legislatívy o interrupciách, je nesprávne a musí sa zmeniť. Neskôr sa obhajoval tým, že zastával iba postoj vlády a nešlo o jeho osobný názor.
Roberts, ak ho potvrdia senátori, nahradí sudkyňu Sandru Dayovú-O´Connorovú, ktorá chce po potvrdení nového sudcu odísť do dôchodku. Bola prvou sudkyňou v tejto inštitúcii. Ďalším kandidátom na odstúpenie zo súdu by mohol byť jeho predseda William Rehnquist. Minulý rok 80-ročnému sudcovi diagnostikovali rakovinu štítnej žľazy a jeho pobyt v nemocnici už nikoho neprekvapuje.

Ako sa vyberá sudca Najvyššieho súdu USA
Ak vznikne voľné miesto na Najvyššom súde USA, do procesu jeho potvrdenia sa zapoja všetky tri zložky moci. Prezident nominuje kandidáta, Senát ho preveruje a hlasuje o jeho kandidatúre, predseda Najvyššieho súdu ho potom slávnostne uvedie do úradu. Nomináciu určuje prezident podľa zoznamu vypracovaného v spolupráci s ministerstvom spravodlivosti. Verejné vypočúvanie prebieha v Právnom výbore Senátu, rôzne skupiny pritom dostanú priestor, aby vyjadrili svoj názor.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 09:06