StoryEditor

Pevnosť strán aj poslancov sa čoskoro ukáže

12.06.2006, 00:00

Nemáte po víkende pocit, že v povolebných rokovaniach ťaháte za kratší koniec?
-- Myslím, že je to naopak. Ten demonštratívny krok sociálnych demokratov svedčí skôr o ich slabosti než o sile. Potreba vedenia ČSSD takto deklarovať jednotu klubu je neštandardná. Ukazuje to nedôveru k jednotlivým členom budúceho poslaneckého klubu. Uvidíme, aká tá jednota bude 27. júna na ustanovujúcej schôdzi parlamentu. Po novembri 1989 tu existuje dobrý zvyk, že víťazná strana vždy zostavila vládu, aj keď nehovorím, že pevnú.
Jiří Paroubek však nijako nespochybňuje, že by ste právo na zostavenie vlády mali ako prvý vy...
-- Jiří Paroubek pred voľbami i po voľbách umelo vytvára dojem, že tu proti sebe stoja dva stovkové bloky. Ale tak to nie je. Nikto nepripustí, a prezident to už v minulosti dokázal, aby vznikla vláda podporovaná komunistami. Takže viera, že Jiří Paroubek bude zostavovať vládu, je podľa mňa falošná.
Nie je to tak, že kým sa nedohodnete s ČSSD, je vlastne akákoľvek dohoda s ľudovcami a so zelenými zbytočná?
-- Ja si to nemyslím. Ústava nehovorí, že koalícia musí mať 101 hlasov, stačí väčšina prítomných. Voľby dopadli tak, že tieto tri strany sú povinné rokovať a rokovania prebiehajú veľmi korektne. S opatrnosťou sme čakali na výsledok sobotňajšieho zjazdu Strany zelených, ale Martin Bursík tam dostal široký vyjednávací mandát a nič nebráni tomu, aby sme v rokovaniach pokračovali.
Vy stále vystupujete s istotou, že vládu zostavíte. Predsa musíte mať v rukách niečo, čím ČSSD dotlačíte k dohode.
-- Viete, politika nie je taká jednoduchá, ako sa ju snažíte pomenovať. Je to o zodpovednosti, trpezlivosti, o sile mandátu a o tom, či nakoniec sociálni demokrati i na základe nejakých dohôd, ktoré nebudú dohodami o beztrestnosti, prejdú z deštruktívneho na konštruktívny postoj a povedia -- môže to byť nestabilná vláda, ale predsa len je to lepšie ako veľká koalícia či predčasné voľby a my na to pristúpime.
Odmietate návrh ČSSD na úradnícku vládu. Zároveň, vo chvíli, keď by sa vám nepodarilo zostaviť politickú vládu, pripúšťate úradnícky kabinet, ktorý by krajinu doviedol k predčasným voľbám...
-- Úradnícky kabinet môže byť tretí pokus pri zostavovaní vlády, ktorý krajinu dovedie k predčasným voľbám. Úradnícka vláda je termín, ktorému nikto poriadne nerozumie, je to klišé. My tiež nechceme zostaviť vládu neodborníkov. Aj keď to budú nestraníci, vždy budú mať nejaký mandát danej strany, budú reprezentovať nejaké programové priority.
Predstava, že by Jiří Paroubek dostal šancu zostaviť vládu, sa vám zdá pravdepodobná?
-- Zdá sa mi to málo pravdepodobné. Ale ani toho sa nebojíme. Situácia zostáva stále rovnaká. Jeho koaličný potenciál zostáva len s komunistami a neverím, že by do toho ktokoľvek išiel.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 21:22