StoryEditor

Kam kráčaš, Británia?

02.05.2007, 00:00

Hoci je už dlhší čas známe, že po predčasnom odchode Tonyho Blaira pravdepodobne zasadne do premiérskeho kresla na Downing Street 10 súčasný minister financií Gordon Brown, veľkou otázkou zostáva, ako sa k novému lídrovi labouristov postavia voliči. Niektorí poprední členovia strany sa obávajú, že Brown nie je natoľko charizmatickou osobnosťou, aby v parlamentných voľbách porazil svojho konzervatívneho rivala Davida Camerona. Ich obavy potvrdzujú najnovšie prieskumy, podľa ktorých má Cameron ako budúci možný premiér výrazný náskok pred Brownom.
Samotný Blair si však myslí niečo iné. "Vždy som tvrdil, že Brown by bol vynikajúcim premiérom, stále som o tom presvedčený," hovorí odchádzajúci predseda vlády. Odmieta tiež špekulácie, že jeho nástupca by mal vyhlásiť predčasné parlamentné voľby. Tie by sa mali uskutočniť v riadnom čase, teda v roku 2009. Vypísanie predčasných volieb nepredpokladá ani väčšina analytikov.
Blair a jeho labouristi vyhrali predvlani tretie parlamentné voľby za sebou. Premiérova podpora americkému ťaženiu v Iraku však doma dramaticky znížila jeho popularitu. Blair teraz tvrdí, že znechutenie Britov z vojny v Iraku sa týka hlavne jeho osoby a po jeho odchode sa výrazne zmenší. Pred niekoľkými týždňami navyše premiér avizoval začiatok postupného sťahovania britských vojakov z horúcej irackej pôdy. Aj to by malo podľa jeho predstáv Brownovi uľahčiť prvé kroky na Downing Street 10.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 20:26